A Föld napja alkalmából (április 22.) az egész világon hagyománnyá vált Földünk természeti értékeinek megóvása céljából különböző rendezvények, események megrendezése. 2018. évi szavazás alapján a Föld napja fő témájává a „műanyag felhasználás visszaszorítása” vált.

A műanyagszennyezés óriási problémát jelent a környezetünkre nézve. A műanyag hulladékok ~80%-a hulladéklerakókban, valamint a természetben (út menti árokban, erdő szélén), és vizeinkben halmozódik fel. Az UV sugárzás hatására apró darabokra töredezett plasztik a halak és madarak által elfogyasztva bekerül a táplálékláncba, veszélyeztetve ezzel az élővilág és az ember egészségét egyaránt.

Teljesen megszabadulni a műanyagoktól nem tudunk, de kis erőfeszítéssel, odafigyeléssel, az Egyetem polgárai is sokat tehetnek a műanyagmentes bolygóért.

Íme, néhány egyszerűen kivitelezhető ötlet:

  • Műanyagzacskó helyett használjunk textilszatyrot,
  • Műanyag pohár helyett üveg, kerámia vagy fém bögrébe töltessük a kávét, teát, gyümölcslevet, elvitel esetén is,
  • Műanyag ételtároló, plasztik szendvicszacskó helyett fém, üveg ételhordóba, textil szendvicszacskóba csomagoljuk ebédünket, uzsonnánkat,
  • Kerüljük a műanyag mikrogyöngyöket tartalmazó kozmetikumokat, valamint a műszálás ruhákat,
  • Részesítsük előnyben a természetes, biológiailag lebomló vagy könnyen újrahasznosítható alapanyagokat, amennyiben elkerülhetetlen, válasszunk papírból készült csomagolóanyagokat.

 

Cselekedj Te is!