Az év végi ünnepek vagyonvédelemmel kapcsolatos feladatairól.

Tájékoztató

az év végi ünnepek vagyonvédelemmel kapcsolatos feladatairól

Az elmúlt évek tapasztalatai bizonyítják, hogy az év végi ünnepek alatt jelentős mértékben emelkedik az egyetem, a dolgozók és a betegek sérelmére elkövetett bÚncselekmények száma. Az elkövetők igyekeznek kihasználni, hogy a munkaszüneti napok miatt a klinikákon csak ügyelet van. Ebben az időszakban megnő a látogatók száma is.

A bÚncselekmények megelőzése érdekében:

– A dolgozók a munkahelyükre csak a munkavégzéshez szükséges dolgokat vigyék magukkal. A magukkal vitt értékeket, pénzt, technikai eszközöket (pl. mobiltelefon) lehetőleg tartsák maguknál, vagy megbízhatóan zárják el.

– A kezelők, tárolóhelyiségek, irodák, orvosi és nővérszobák ajtaját, ha nem tartózkodik benne senki, tartsák folyamatosan zárva. A használaton kívüli helyiségek zártságát rendszeresen ellenőrizzék.

– Hívják fel a betegek figyelmét, hogy pénzükre, értékeikre fokozottabban ügyeljenek, ne hagyják őrizetlenül. Amennyiben nincs lehetőségük arra, hogy megbízhatóan elzárják, adják le megőrzésre.

– Fokozott figyelmet fordítsanak azokra „látogatókra”, akik nem tudják pontosan, hogy kit akarnak meglátogatni, illetve a látogatni kívánt beteg keresése címén végig járják a kórtermeket.

– Ha olyan egészségügyi dolgozónak látszó személyjel találkoznak, akit nem ismernek, tudakolják meg tőle, hogy kit keres, milyen célból tartózkodik az osztályon. Az elmúlt években többször fordult elő, hogy besurranó tolvajok egészségügyi dolgozónak álcázták magukat.

Amennyiben az ünnepek alatt bÚncselekmény elkövetését észlelik, illetve a betegek jelzik, hogy a sérelmükre bÚncselekményt követtek el, értesíteni kell az illetékes kerületi rendőrkapitányságot. Amennyiben a cselekmény következtében érzékelhető nyomok maradtak, (ajtó, ablak betörése, szekrény felfeszítése, stb) a helyszint a rendőrségi helyszínelő megérkezéséig, illetve a nyomrögzítés befejezéséig érintetlenül kell hagyni.

Az ünnepek alatt bekövetkezett szabálysértésekről és bÚncselekményekről az egyetem „Vagyonvédelmi szabályzat”-ának előírásai szerint a Vagyonvédelmi irodát értesíteni kell. Az értesítést a szabályzat 1, illetve 2 sz mellékletében levő „Jegyzőkönyv”, vagy „Azonnali jelentés” kitöltésével és faxon történő továbbításával kell végrehajtani. Fax: 333-0586. Ha a rendőrség a helyszínen hagy az esettel kapcsolatos dokumentumot (jelentés, helyszíni szemle jkv.) akkor azt is kérem az irodára átfaxolni.