UV-C fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét az az önjáró robot, ami a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztán tartásában is.

A fertőtlenítő robot, ami a koronavírussal is elbánik, Dániából érkezett, és a napokban állt munkába. A robot által használt UV-C fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni – közölte a Semmelweis Egyetem. 

A betanítás után már magától járja be azokat a területeket, amiket fertőtleníteni kell, kikerüli az akadályokat, így képes a klinika folyosóját, a CT- és röntgenosztályt sterilizálni környezetbarát módon. Mivel használata során nincs szükség emberre, így a fertőzés szempontjából veszélyes, vörös zónákba is beküldhető. 

A robot majdnem 30 millió forintba került, ennek felét a Semmelweis Egyetem Alapítvány finanszírozta, a másik felét pedig egy magyar cég, amely egyben a robot disztribútora is.