A Semmelweis Egyetem mint munkáltató, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és az Alkalmazotti Tanács által 2021. június 29-én kötött megállapodás értelmében 2021. évben az arra jogosult – közalkalmazotti jogviszonyban, egészségügyi szolgálati jogviszonyban vagy munkaviszonyban álló – egyetemi alkalmazottak az iskolai tanulmányaikat megkezdő, illetve folytató, köznevelésben részt vevő gyermekeik után az iskolakezdés támogatása érdekében az alábbi juttatásban részesülnek:

– köznevelésben résztvevő három vagy több gyermek esetén: 10.000 Ft/gyermek/dolgozó
– köznevelésben résztvevő két gyermek esetén összesen: 21.000 Ft/dolgozó
– köznevelésben résztvevő egy gyermek esetén összesen: 12.000 Ft/dolgozó

Amennyiben a szülő a Semmelweis Egyetemen teljes munkaidős közalkalmazotti jogviszonyban, egészségügyi szolgálati jogviszonyban vagy munkaviszonyban áll, és az érintett gyermek(ek) után családi pótlékra jogosult, úgy az iskoláskorú gyermek(ek) után járó összeget a munkatársak a saját SZÉP kártyájuk választható alszámlájára történő utalás formájában vehetik igénybe. Azon munkatársak, akiknek a foglalkoztatásuk mértéke eléri vagy meghaladja az 50 %-ot (részmunkaidőben heti legalább 20 óra időtartamú közalkalmazotti, egészségügyi szolgálati vagy munkajogviszonyban állnak a Semmelweis Egyetemen), a fenti teljes összegre, míg az ennél kisebb mértékben foglalkoztatottak a juttatás 50 %-ára jogosultak.

A munkatársaknak a juttatásra való jogosultság feltételeinek fennállásáról, valamint a juttatásnak a SZÉP kártya választott alszámlájára történő igényléséről a csatolt „Nyilatkozat a Semmelweis Egyetem által foglalkoztatottak iskolakezdési támogatásának igénybevételéhez” c. nyomtatványon (1. sz. melléklet) kell nyilatkozatot tennie.

A SZÉP kártya juttatás kiutalásához szükséges kimutatást (2. sz. melléklet) a munkatársat foglalkoztató szervezeti egység gazdasági ügyeit ellátó szolgáltató egység (tömbigazgatóság stb.) gazdasági ügyintézői töltik ki és gyűjtik be a nyilatkozatokkal együtt, majd továbbítják az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság (továbbiakban: EGFI) részére.

Az 1. sz. melléklet szerinti nyilatkozatot az EGFI-re folyamatosan, de legkésőbb 2021. december 13-ig kell beküldeni. A juttatás számfejtésére havi rendszerességgel kerül sor, első alkalommal a 2021. július 15-ig, majd ezt követően a minden hónap 15-ig beérkező nyilatkozatok kerülnek a tárgyhavi főszámfejtéssel együtt feldolgozásra és számfejtésre. A számfejtés további feltétele, hogy a 2. sz. melléklet szerinti kimutatás az EGFI-re a jelzett határidőig hibátlanul kitöltve beérkezzen.

Az iskolakezdési támogatásra való jogosultság tekintetében a béren kívüli juttatásról szóló E/22/2020. (IX. 17.) számú rektori-kancellári utasítás 2. § (5) bekezdését megfelelően alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy az a) és g) pont szerinti kizáró feltétel figyelmen kívül hagyandó, az a) pont alá eső munkatárs azonban kizárólag akkor jogosult a juttatásra, ha a próbaidő alatt a jogviszonya nem került megszüntetésre. Ebben az esetben a juttatás kifizetésére utólag, a próbaidőt követően kerül sor.

A juttatás további feltétele, hogy a közalkalmazotti jogviszony, az egészségügyi szolgálati jogviszony vagy a munkajogviszony a Semmelweis Egyetemen legkésőbb 2021. szeptember 1-jéig létrejön.

Semmelweis Egyetem

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság