A COVID-19 járvánnyal közvetlenül összefüggő betegellátáshoz szükséges humánerőforrás biztosításáról a mai napon rektori utasítás került kiadásra. Az utasítás értelmében a COVID-19 fertőzéssel érintett betegekkel kapcsolatos ellátási feladatokat a Semmelweis Egyetemen központi szinten a Klinikai Központ Járványügyi Centrumának egységei végzik:

  • azokat a betegeket, akiknél a fertőzés valószínűsíthető, a Járványügyi Centrum Központi COVID Intermedier Ellátó Egysége látja el;
  • azokat a betegeket, akiknél a COVID-19 fertőzés igazolt, a Járványügyi Centrum Központi COVID Ellátó Egysége látja el, melynek szakmai felügyeletét a Pulmonológiai Klinika biztosítja.

A Járványügyi Centrum irányításával kapcsolatos feladatokat az orvosszakmai főigazgató, járványügyi rektori biztos látja el.
A járvány idejére létrehozott Járványügyi Centrum humánerőforrás-igényét elsősorban a klinikákon rendelkezésre álló humánerőforrás-kapacitás belső átcsoportosításával kell biztosítani. Ennek érdekében a mindenkori járványügyi helyzet által megkívánt (az eszkalációs protokollnak megfelelően aktivált) ágyszámkapacitáshoz szükséges humánerőforrás a jelenleg alacsony működésű, elektív ellátású betegellátási egységektől kerül átcsoportosításra. A betegellátás humánerőforrás-szervezése során a jelen utasítás szerinti rendelkezéseket kell alkalmazni.

A szükséges létszám meghatározásával kapcsolatos feladatokat a Járványügyi Centrum fogja össze, melynek keretében a járványhelyzettel kapcsolatos ellátási igények alapján tájékoztatja az érintett klinikákat arról, hogy mely klinikáról hány egészségügyi dolgozó beosztása szükséges a Járványügyi Centrum egységeiben történő feladatellátás céljából.
A klinikaigazgatók feladata, hogy a vezetésük alatt álló klinikák tekintetében a Járványügyi Centrum által meghatározott (a járványügyi helyzet alakulása függvényében változó) létszámigény vonatkozásában haladéktalanul, e-mailen közöljék az orvosszakmai főigazgatóval azon szakdolgozók és szakorvosok, rezidensek nevét és munkakörét, akik a Járványügyi Centrum egységeiben történő feladatellátás céljából beoszthatók az adott időszakban. A rendelkezésre álló humánerőforrás-kapacitás konkrét beosztását a Járványügyi Centrum végzi el.

Az utasítás szövege teljes terjedelemben az alábbi linken érhető el: