I. A munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) módosítása

1. 2012. január 1-jétől a korlátozottan cselekvőképes személy olyan jognyilatkozatához, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére, vagy kötelezettségvállalásra irányul a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges.

A Ptk.¬* értelmében korlátozottan cselekvőképes az a fiatalkorú (14. életévtől 18. életévig), akit a bíróság nem nyilvánított cselekvőképtelenné. Kivétel ez alól az a személy, aki a 18. életévét még nem töltötte be, de érvényes házasságot kötött, és ezáltal cselekvőképes.

A cselekvőképtelen személy nevében törvényes képviselője tesz jognyilatkozatot. /Mt. 72. § (2)/

2. A gyermekek után járó pótszabadság igénybevételére egymástól függetlenül mindkét szülő jogosult. /Mt. 132. §(2)/

3. A szülési szabadság annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette.
A szülési szabadság tartamát – a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve – munkában töltött időnek kell tekinteni. /Mt.138.§(1), (1a)/
II. A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosítása

Az előrehozott öregségi nyugdíj megszüntetése miatt megszűnt az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság jogcímen történő felmentés lehetősége is.

* 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről

III. A 44/2011. (XII. 16.) NGM rendelet az EU Kék kártyával (magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás és tartózkodás céljából kiállított engedély) foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgár részére fizetendő legkisebb munkabér megállapításáról, valamint egyes munkaügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A rendelet értelmében az

általános orvos (FEOR: 2211),
szakorvos (FEOR:2212),
gyógyszerész, szakgyógyszerész (FEOR:2214),
optometrista (FEOR:2222),
dietetikus és táplálkozási tanácsadó (FEOR:2223),
gyógytornász (FEOR:2224),
védőnő (FEOR:2225),
mentőtiszt (FEOR:2226),
ápoló (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó, FEOR:2231) és
szülész (nő) (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó, FEOR:2232)

munkakörökben EU Kék Kártyával foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgár¬* részére járó havi munkadíj mértéke nem lehet kevesebb, mint a tárgyévet megelőző második év – a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének 1,2-szerese, mely 2012-ben 243 120 forint/hó.

Minden más munkakörbe tartozó tevékenység esetén az EU Kék Kártyával foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgár¬* részére járó havi munkadíj nem lehet kevesebb, mint a tárgyévet megelőző második év – a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének másfélszerese, mely 2012-ben 303 900 forint/hó.

Budapest, 2012. január 16.

Berényi Zsuzsa

* Minden olyan ország állampolgára, aki nem rendelkezik a szabad mozgás és tartózkodás jogával, azaz az Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívüli területről érkezik, valamint a hontalan harmadik országbeli állampolgárnak minősül.

Az Európai Gazdasági Térség tagállamai:
Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, (Magyarország), Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.