Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. január 28.
514484 Összes oltás

Plüssmackók, óriás fogak és fogkefék, friss gyümölcsök, interaktív játékok fogadták ma délelőtt az Elméleti Orvostudományi Központban azt a 125 izgatott óvodást, akik részt vettek a Teddy Maci Kórház programján. A gyerekek a műtéti szájmaszk felvétele után nagy élvezettel vetették bele magukat a különböző állomások feladataiba. Számukra ez a legjobb recept, hogy legyőzzék a fehér köpenytől, és a kórházi környezettől való félelmeiket. 

A kezdeményezés a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) egy újabb nagyszerű programja, melynek szervezője Sági Viktória a BOE Gyermek-egészségnevelési felelőse, valamint két segítője, Novotny Zita és Yvette Sepp. A programhoz csatlakozott továbbá a HuPSA (Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete), valamint a Fogorvostudományi Kar hallgatói.

Az EOK-ba látogató gyerekek minden bátorságukat összeszedve húzták fel a gumikesztyűt és a szájmaszkot, majd a műtőállomásra belépve pillanatok alatt váltak ovisokból orvosokká. A játékmacikon kíváncsisággal vegyes igyekezettel ismerkedtek meg egyes szervekkel és azok működésével.  Egyre bátrabban vették kézbe az injekciót és adták be a szurit a mackóknak.   A fogorvos részlegen hatalmas fogsor varázsolta el őket, ahol örömmel fogták meg azt a fogkefét, ami majdnem akkora volt, mint az alkarjuk. Közben észrevétlenül sajátították el a fogmosás helyes műveletét. Ezek után már magabiztosan léptek be a gyógyszerész állomásra, ahol a gyógyszerek megfelelő adagolásával, és a kenőcsök alkalmazásával ismerkedhettek meg.

Sági Viktória számára is lenyűgöző volt a gyerekek tájékozottsága, érdeklődése, okos kérdései. Mint elmondta fontosnak tartják, hogy ebben a közegben is felhívják az óvodások figyelmét az egészséges táplálkozás, a sportolás, az egészséges életmód fontosságára, mert a prevencióra való nevelést érdemes, sőt fontos már ebben a korban elkezdeni.

A gyerekek az állomások végeztével a banán és alma majszolása közben arról beszélgettek, hogy az óvodába visszaérve melyik plüssállatot kell majd megműteni, ki adhatja be a szurit, és ki vezeti a műtétet.

Szöveg: Tarnóczy-Tóth Katalin
Fotó: Bata Martin

Galéria

7kép