Az emberi testtel, szerveink működésével, alapvető anatómiai tudnivalókkal ismerkedhettek meg azok a látássérült emberek, akik vakvezető kutyáikkal részt vettek az Anatómiai Múzeum rendhagyó tárlatvezetésén, dr. Baksa Gábor, az  Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet tudományos segédmunkatársa és Vidra Veronika műtárgyvédelmi asszisztens irányításával. 

Az Anatómiai Múzeum történetéről, az itt található több mint negyven, oktatási célra használt emberi maradványokat tartalmazó szekrényről, illetve az itt tárolt csontoknál és szerveknél alkalmazott tartósítási módszerekről tartott rövid bevezető után dr. Baksa Gábor azt javasolta a látássérült látogatóknak, hogy maguk is vegyék kézbe a különböző készítményeket, hogy tapintás útján szerezzenek információkat azokról. A többi között lábszárcsontot, gerincoszlopot, térdízületet, majd különböző preparátumokat, például szívet, vesét, agyat és méhlepényt adott az intézet tudományos segédmunkatársa a vendégeknek.

A gyakorlati ismeretek mellett elméleti tudnivalókkal is gazdagodtak a látogatók, dr. Baksa Gábor ugyanis összefoglalta a csontrendszerrel, az izomzattal, a bemutatott szervekkel kapcsolatos főbb ismereteket, illetve válaszolt a felmerülő kérdésekre is. Külön érdekességekkel is készült, elmondta például, hogy legkisebb izmunk a dobhártyában található, alig fél centiméteres, és erős zajra összehúzódik, míg leghosszabb izmunk, a combon lévő szabóizom akár 80 centiméter hosszú is lehet. 

A program az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet valamint a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola együttműködésében valósult meg a Vakvezető Kutyák Világnapja alkalmából. 

Kele Tímea
Fotó: Berta László
Kiemelt kép: MTI

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.