Látogatás Nagyváradon és Aradon

A Határtalanul program keretében meglátogattuk a nagyváradi 1. számú Magyar Tannyelvű Speciális Iskolaközpontot, illetve Aradon, a Csiky Gergely Főgimnáziumban is vendégeskedtünk.

A nagyváradi látogatás beszámolóját itt, az aradi vendégeskedés élményeit pedig itt lehet elolvasni.

Úti beszámoló „Határtalan Esélyegyenlőség” kirándulásról

A Határtalanul! program keretében Iskolánk hetedikes tanulói (11 diák) tehettek látogatást Erdélybe, 2016. október 3-6-ig.

Az indulást alapos felkészülés előzte meg, több rendkívüli történelem, irodalom órán vettünk részt és meglátogattuk a Magyarság Házát is a Budai Várban, ahol sok érdekességet tudhattunk meg a magyarság kultúrájáról.

Az előkészítő óra keretében koszorút készítettünk, melyet Aradon a Szabadság szobornál helyzetünk el közösen a Csiky Gergely Főgimnázium diákjaival. A koszorúzást megelőzően rövid megemlékezést tartottunk az Aradi vértanúk tiszteletére.

Erdélyben a városnézések során több műemléket és gyönyörű műalkotást láthattunk, például Máriaradnán a kegytemplomot, Kolozsvár központjában Mátyás király hatalmas lovas szobrát, Nagyváradon a lenyűgöző Nagyboldogasszony székesegyházat, amelyben Szent László sírja található. Megtekintettük Segesvár sikátoros óvárosát, Gyulafehérváron a székesegyházat, ahol a Hunyadi család alussza örök álmát, a vajdahunyadi várat és Aradon a vértanúk emlékére állított obeliszket.

Emellett néhány városban megálltunk megszemlélni a fontosabb emlékmúzeumokat; ilyen volt a Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeum, a Csonka torony, illetve a fehéregyházi Petőfi Emlékhely.

Ez az út lehetőséget adott nekünk arra, hogy megismerjük Erdélyt és az ott élő magyarokat, valamint hogy közelebb kerüljünk a természethez is: erre is alkalmunk nyílt a Király-hágót körülvevő hegyek között és a Tordai-hasadékban.

Három szállásunkon megismerhettük az erdélyiek vendégszeretetét, és helyi ételeket kóstolhattunk meg, mint például a padlizsánkrém vagy a tárkonyos csirke raguleves. Új barátságokat és ismeretségeket kötöttünk az Aradi Csiky Gergely Főgimnázium, a nagyváradi 1.sz. Speciális iskola diákjaival és tanáraival, amelyeket a jövőbenis ápolni kívánunk.

A kirándulás sok maradandó élménye után, most már tudjuk, hogy mit jelentett és mit jelent ma is Erdély, és miért fontos az erdélyi magyarokkal való kapcsolat számunkra és számukra.

Galéria

 

Galéria

18kép