IV. évfolyam

2020/2021. tanév

 

Kedves Hallgató,

Üdvözli Önt Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszéke!

A Moodle rendszerbe feltöltésre kerültek az oktatási segédanyagok, előadások, illetve számos műtéti video, melyek a szakma szélesebb érthetőségét szolgálják. Az oktatás gördülékenysége érdekében kérjük Önt, hogy a megnevezett gyakorlatok előtt a hozzájuk tartozó internetes anyagot tanulmányozza át, segítve ezzel – a hallgatók által is kért – gyakorlat központú oktatást.

 

A 4. éves traumatológiai oktatási program:

Oktatási anyag: Semmelweis Egyetem, Moodle E-learning portál Traumatológia ÁOK 2020/2021

(https://itc.semmelweis.hu/moodle/)

Kötelezően használandó tankönyvek címjegyzéke:

Fekete K. – Ács G.: Traumatológia

Medicina 2016

Flautner-Sárváry: A sebészet és traumatológia tankönyve

Semmelweis Kiadó 2003

Ajánlott irodalom:

Cziffer E.: Operatív töréskezelés

Springer 1997

Renner A.: A kéz piogén fertőzései

Medicina Kiadó 1999.

Gastroenterológiai Sebészet (Szerk.: Kiss J. Varró V.)

Sárváry A.: Hasi sérülések ellátása (24. fejezet)

Medicina Kiadó 1997

Cziffer – Fröhlich: Gipsztechnika, orthesisek

Modern Sérültellátásért Alapítvány Budapesten 1995

Renner – Kádas: Szalagsérülések

Kadix Press Kft 2010

Renner – Kádas: Gipsz és kötéstechnika

Kadix Press Kft 2011

Renner A.: Traumatológia

Medicina Könyvkiadó Zrt. 2011

Kádas: Lábszártörések

Kadix Press Kft 2010

 

Gyakorlatok:

Blokkosított oktatás keretében zajlanak a gyakorlatok. Első hét: hétfő, kedd, csütörtök, péntek, második hét: hétfő, kedd délelőtt.

Az oktatás kezdő időpontja minden nap 8:30 (Kérjük időben érkezzenek, hogy az intézményi beléptetések miatt csúszás ne legyen!)

A 4. éves magyar hallgatók  oktatási rendje:

Blokk oktatás beosztás_4. évf._2020_2021

    1., 2., 7. nap – Uzsoki Utcai Kórház, Ortopéd-Traumatológiai Osztály, Konferencia terem, Fsz. D épület (1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41.)

 1. nap – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44.)
 2. nap – Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet – Merényi Gusztáv Kórház Telephely (Budapest, Gyáli út 17-19, 1097)
 3. nap Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő (1125 Budapest, Diós árok 1-3.)

 

Megjelenés minden intézményben (az oktatási felelősöknél) az alább olvasható intézményi tájékoztatóknak megfelelően.

Uzsoki Utcai Kórház, Ortopéd-Traumatológiai Osztály, Konferencia terem, Fsz. D épület (1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41.)

A hallgatók 8:25-re érkezzenek a konferenciaterem elé.

Bejárat a Róna és az Uzsoki utca felől is nyitva, de változás esetén kérjük, hogy kövessék a portaszolgálat kérését. Mivel az intézményben látogatási tilalom van érvényben, szükség esetén jelezzék, hogy az Egyetem hallgatói és oktatásra érkeznek.

Kérjük, hogy hozzák magukkal a következőket:

 • Fehér köpenyt, orr-száj maszkot és kesztyűt (Orr-száj maszkot és kesztyűt a vizsgára is hozzanak magukkal!)
 • A gyakorlat első napján a COVID teszt eredményét:
  • 5 napos negatív COVID lelet,
  • ha felső légúti tünetei voltak 2 db negatív COVID lelet,
  • amennyiben pozitív lelete volt, úgy az ÁNTSZ határozata a karatén feloldására vonatkozóan.

Tanulmányi felelős: Dr. Pap Károly

 

Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet – Merényi Gusztáv Kórház Telephely (Budapest, Gyáli út 17-19, 1097)

A hallgatókat kérjük, hogy 08 óra 25 perckor gyülekezzenek a DPC Kórház Merényi Gusztáv telephely Traumatológiai Osztály “A” épület II. emeleti konferenciaterme előtti folyosón. Napközben a medikusöltöző és a konferenciaterem is a hallgatók rendelkezésére áll. Fehér köpenyt, sebészeti orr-száj maszkot és vizsgálókesztyűt tudunk a rendelkezésükre bocsátani.

Kapcsolattartó személy Dr. Ludas István (telefonszám: 06 30 66 88 392 – szükség esetén)

 

Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő (1125 Budapest, Diós árok 1-3.)

A diákokat 8:20-ra várjuk a János Kórház Traumatológia Osztály bejáratánál 26. épület. (Ez a főbejárattól kb 10 perc sétára található! – Térkép)

 

 

A diákokat Dr. Detre Zoltán Főorvos Úr, vagy Merényi Gábor Főorvos Úr vagy Dr. Antal János tanulmányi felelős fogadja. Kérjük a pontos érkezést.

Amit kérünk a diákoktól:
– pontos érkezés
– sebészi orr-szájmaszk
– fehér köpeny
– lehetőség szerint fehér papucs/cipő.

 

Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44.)

A hallgatók érkezése: 8 órától a Főbejáraton: Pap Károly utca felől.
8:20-kor osztályunk oktatási adminisztrátora a hallgatókért megy a FODRÁSZAT elé, majd felkíséri őket az I. emeleti öltözőbe, hogy 8:30-ra a Konferencia teremhez megérkezhessenek.
Fehér (nem utcai) ruha, maszk, benti lábbeli viselése kötelező. Kérjük viseljenek névtáblát!

Nehézség esetén Dr. Mihály Zoltán oktatási felelőst keressék a portszolgálat segítségével.

 

A gyakorlatokon elsajátítják és gyakorolják a betegvizsgálatot, kötések felhelyezését, gipsztechnikát, orthesisek használatát. Megtanulják és elsajátítják a műtői jelenlétet, a bemosakodást, illetve sor kerül a speciális traumatológiai eszközök használatának megismerésére. Megbeszélik a típusos vagy gyakrabban előforduló eseteket, a radiológiai diagnosztikát, műtőben és a videoanyagon elérhető műtéttani ismereteket. Az ambulancián az orvostanhallgatóknak lehetőség nyílik sérült betegek vizsgálatára és a kezelésben való részvételére. Végig követhetik a beteg útját az ambuláns ellátástól a műtőig.

Az első napon minden hallgató egy mini témát kap majd, melyet az utolsó oktatási napon prezentáció formájában elő kell adni. Ez feltétele a vizsgára bocsátásnak. A vizsga egyszeres és többszörös választásból álló, a Moodle-ben kitöltendő 50 tesztkérdésből áll, melyből 25-öt egy előre kiadott, begyakorolható teszttárból válogatunk ki (Moodle: Gyakorlóteszt). A vizsgára 40 perc áll rendelkezésre. A hallgató háromszor tehet vizsgát, sikertelen vizsga esetén 12 óra elteltével próbálhatja újra.

A vizsgák a Traumatológiai Tanszéki iroda tárgyalójában lesznek, cím:  Uzsoki Utcai Kórház, 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41., Igazgatósági épület (régi szárny az Uzsoki utca felőli oldalon), 2. em. 223. szoba (liftből balra az 1. ajtó). A terem mérete és a COVID előírások betarthatósága érdekében a vizsgák létszáma korlátozott. Maszkot és kesztyűt szükséges hozni, ezek nélkül a hallgató nem vehet részt a vizsgán. Vizsgára a Neptunban kiírt időpontokban lehet jelentkezni. Vizsgára fényképes igazolvánnyal érkezzenek. Kérjük a kezdő időpontok pontos betartását.

 

A félév és a vizsga során az alábbi témákból kell beszámolni:

Általános traumatológia, lágyrész sérülések, sebgyógyulás, égési sérülések

Töréskezelés, csontgyógyulás

Politrauma

Mellkasi hasi trauma

Medence törések

Femur törések

Neuro maxillofacial trauma

Nyílttörések, nem szeptikus és szeptikus komplikációk

Tibia , boka, láb

Térd sérülések

Porc és szalag sérülések

Felsővégtag

Kéz sérülések

Protézisek, periprotetikus törések

Gyerektrauma

 

A gyakorlatok alkalmával az egyes témák részletes megtárgyalására nem minden esetben kerül sor az új, gyakorlatközpontú oktatási elvekhez alkalmazkodva. Ugyanakkor az elektronikus tananyag feldolgozása során felmerülő kérdésekre készséggel válaszolnak kollégáink a gyakorlatokon.

 

A félév aláírásának követelményei:

Legalább 75%-os részvétel a foglalkozásokon.

A teljes elektronikus tananyag meghallgatása Semmelweis Egyetem E-learning portálján (moodle).

Az oktatás utolsó napján tartott esetbemutatás/prezentáció megtartása.

 

Amennyiben a vírushelyzet (COVID19) és az egészségügyi szükségállapot megkívánja, a változtatás jogát fenntartjuk az oktatásban.

 

VI. évfolyam

VI. évfolyam

Felhívás: A VI. éves hallgatói jelentkezések (Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Uzsoki Utcai Kórház, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) a 2020-2021-es tanévre elsődlegesen a Neptun rendszeren keresztül (az ott meghirdetett helyekre és időpontokra) történnek, nem személyesen, vagy emailben adott intézményekben.

A Vidék, Külföld és VEÁAK név alatt hirdetett kurzusok esetében természetesen szükséges a választott intézménnyel való előzetes egyeztetésre is.  A vidéki egyetemek által akkreditált kórházak esetében (VEÁAK) a Dékáni Hivatal előzetes hozzájárulása szükséges. Az erről kapott igazolást a gyakorlat megkezdése előtt a Tanszéki email címre is el kell küldeni! 

A Szent János Kórház és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ esetében a Neptunban történő sikeres regisztrációt követően mielőbb fel kell venni a kapcsolatot az intézmények oktatási ügyintézőjével (Szent János Kórház: oktatas@janoskorhaz.hu; MHEK: mh.ek.hk.oktatas@hm.gov.hu). Tájékoztatókat alább a honlapunkon találnak (A gyakorlatok megkezdése előtt kérjük, hogy ismételten nézzenek ezekre rá, történt-e változás!)

Felhívjuk a Hallgatók figyelmét az intézmények által kért egészségügyi igazolásokra vonatkozó előírások betartására annak érdekében, hogy a gyakorlatukat az adott kórházakban elkezdhessék!

Figyelem! Ez úton szeretnénk jelezni Önöknek, hogy a Szent János Kórház értesíti Önöket arról, hogy a Yahoo és Hotmail levelező rendszerből érkező emailjeiket nem tudják fogadni, illetve nem tudnak arra válaszlevelet küldeni. Kérik, hogy a megkereséseiket más emailcímekről küldjék. 

 

A  Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben, Uzsoki Utcai Kórházban, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőben, Magyar Honvédség Egészségügyi Központban végzett gyakorlatok igazolásával kapcsolatban kérjük, hogy minden esetben tartsák be az ügyintéző által első napon elmondottakat, hogy a Neptunban történő igazolás időben és zökkenőmentesen megtörténhessen.

 

Az a hallgató, aki a Merényi Gusztáv Kórházban szeretne gyakorlatot teljesíteni, előzetesen a kórházzal egyeztessen, hogy tudják-e fogadni. Elsődlegesen a fogadó osztály főorvosával (erről a levelezést kérjük szépen továbbítani a tanszék email címére) Majd a teljes engedélyezési folyamatot követően a humanpolitika@dpckorhaz.hu email címre is jelentkezzen be.
Pozitív válasz esetén a DH-tól kell kérnie, hogy engedélyezzék a gyakorlatát a Merényi Kórházban – Vidéki egyetem által akkreditált intézmény bejelentő lap aláírva, pecsételve. Ezt el kell küldeni a Traumatológiai Tanszékre is aláírásra (emailben). Azt aláírást követően visszaküldjük azt a hallgatónak, hogy el tudja juttatni a DH-ba. A tárgyat a VEÁAK (vidéki egyetem által akkreditált kórház) megfelelő időpontjában kell felvenni a Neptunban a tárgyfelvétel hetében.

 

Formanyomtatványok:

 

Dékáni körlevél SBO-n tölthető gyakorlatról

A COVID-19 miatt kialakult járványügyi helyzetre tekintettel tájékoztatjuk a hallgatókat, hogy a traumatológia szigorlóévi szakmai gyakorlatokba az alábbiak szerint számítjuk be a Semmelweis Egyetem Klinikai Tömb Sürgősségi Betegellátó Osztályán töltött gyakorlatot:

 • 1 hetes szigorlóévi traumatológiai gyakorlat esetében 1 napot
 • 2 hetes szigorlóévi traumatológiai gyakorlat esetében 2 napot

Az erről szóló igazolást elektronikus úton kérjük szépen elküldeni a tanszéki email címre, hogy a traumatológiai gyakorlatot a Neptunban igazolni tudjuk.

 

Gyakorlatokra jelentkezés – Intézményenként

Uzsoki Utcai Kórház

A gyakorlat első napján 07:30-kor jelentkezzenek a reggeli referálón, ahol találkoznak a tutorukkal. Helye: Uzsoki Utcai Kórház, Ortopéd-Traumatológiai Osztály Konferenciaterem, földszint (cím: 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41). Kérjük, hogy pontosan érkezzenek, mert a késéssel zavarják a megkezdett munkát.

Kérjük, hogy a gyakorlatra hozzák magukkal a következőket:

 • Fehér köpenyt, orr-száj maszkot és kesztyűt
 • A gyakorlat első napján a COVID teszt eredményét:
  • 5 napos negatív COVID lelet,
  • ha felső légúti tünetei voltak 2 db negatív COVID lelet,
  • amennyiben pozitív lelete volt, úgy az ÁNTSZ határozata a karatén feloldására vonatkozóan.

A hallgatóknak a gyakorlat megkezdése előtti héten (legkésőbb péntek délig) az alábbi dokumentumokat szükséges elektronikusan a tanszék részére elküldeniük (trauma_office@med.semmelweis-univ.hu ) , hogy a gyakorlatukat elkezdhessék:

 • Hallgatói szerződés (Kérjük kinyomtatni, saját adatokkal kitölteni, aláírni és jól látható és nyomtatható változatban elküldeni. Az intézményi részt mi töltjük ki. 1 példányban nyomtatjuk és kérés esetén másolatot küldünk a hallgatónak.)
 • 1 éven belüli, érvényes foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálatról szóló igazolás (kiskönyv – azon oldalak, ahol a név és az eredmény látható) Az igazolás hiányában a gyakorlat nem kezdhető meg! A tavaly készült igazolásokat a lejárati dátumot követő 90 napig még elfogadjuk az Egyetem hosszabbítás okán.

A gyakorlatra fehér köpenyt minden hallgató hozzon magával.

 

A gyakorlat során a hallgató a jelenléti ívet és a kézikönyvet maga vezeti (alább letölthető mindkét formanyomtatvány, kérjük nyomtassák ki és vigyék magukkal minden nap). A kézikönyvet legalább 80%-ban kérjük szépen kitölteni. A táblázat alatti csillagok segítenek a kitöltésben. A két dokumentumot a gyakorlat utolsó napján kérjük, hogy írassák alá a tutorukkal (aláírás és pecsét mindkét dokumentumon). A jelenléti ívet és kézikönyvet a gyakorlatot követően a traumatológiai tanszék email címére kell elküldeni (trauma_office@med.semmelweis-univ.hu ), hogy a Neptunban az aláírást megkaphassák. A beküldés határideje: legkésőbb a sebészeti szigorlat előtt 5 munkanappal.

VI. évf. Jelenléti és kézikönyv

 

Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet

A gyakorlat megkezdésének napján kérjük jelentkezzenek a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Oktatási irodájában Bodzay Petránál (VIII. em.) Cím: 1081 Budapest, Fiumei út 17.

A COVID-19 járvány idején a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti telephelyére való belépés csak a Gázláng utca felől lehetséges, ahol az érkezést követően át kell haladni egy ellenőrzőponton (hőmérőzés).

Az első napon az ellenőrzőpont elhagyása után rögtön a VIII. emeleti Oktatási és Képzési Osztályon kell jelentkezni, 07:30-kor.

Az intézmény kérése a gyakorlat megkezdéséhez:

 • Érvényes egészségügyi igazolás (éves egészségügyi munkaalkalmassági igazolás, vagy a háziorvos által kiadott igazolás, melyen a következő szerepel: Egészségügyi intézményben gyakorlaton részt vehet!Az igazolásokat a gyakorlat első napján kell leadni, ennek hiányában a gyakorlat nem kezdhető meg!),
 • diákigazolvány,
 • Negatív COVID tesztet kell vinni az első napon (tünetmentesség esetén 1 negatív, légúti tünetek esetén 2 negatív – mindkettő a gyakorlat kezdésének dátumához képest a legközelebbi időpontból legyen – 5 napnál nem régebbi).
 • Az a hallgató, aki korábban pozitivitás miatt hatósági karanténban volt, hozza magával a feloldásról szóló igazolást/határozatot.
 • Munkaruha, váltócipő, névkitűző szükséges.

Maszk viselése a kórház egész területén kötelező! Orvosi köpenyt minden hallgató hozzon magával!

 

Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő

Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály – 26. épület – Osztályvezető: Dr. Merényi Gábor osztályvezető főorvos

Ortopéd-Traumatológiai Osztály – 6. épület 1. emelet – Osztályvezető főorvos: Dr. Kiss Jenő PhD CSc, orvostudomány kandidátusa, egyetemi docens, osztályvezető főorvos

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő-ben teljesítendő gyakorlatának megkezdéséhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

 • az illetékes osztályvezető írásbeli fogadó nyilatkozata 
 • érvényes hallgató jogviszony igazolás, és érvényes diákigazolvány
 • egészségügyi kiskönyv, benne az érvényes orvosi alkalmassági vélemény/ elsőfokú munkaköri orvosi alkalmassági vélemény – HÁZI ORVOSI IGAZOLÁS NEM FOGADHATÓ EL!
 • fehér ruha, váltó cipő

Amennyiben nálunk szeretné elkészíttetni az orvosi alkalmasságiját 2 megoldás lehetséges:

 1.  A gyakorlat idejére kiállított igazolás – díjmentes
 2. 1 évre érvényes orvosi alkalmassági/üzemorvosi – 6.000 Ft. + hozni kell magával egészségügyi kiskönyvet (nyomtatvány boltban pár 100 forint, ha esetleg még nincs.)

Mindkét esetben az alábbi kötelező, lehető legfrissebb vizsgálati eredmények hiánytalan bemutatása szükséges:

 • Mellkas röntgen 
 • Teljes vér- és vizeletvizsgálat
 • Ellenanyagszűrés  (anti HBS, hepatitis szerológia)
 • Gyermekosztályon vagy szülészeti osztályon letöltendő gyakorlat esetében széklettenyészet.

Amennyiben ezeket az első napon be tudja mutatni, úgy tudunk segíteni az igazolás kiállításában.

Kérem, hogy gyakorlatának első napján, 8:30-kor legyen szíves megjelenni az Emberi Erőforrás Gazdálkodási Osztály-on (20-as épület, I. em.) és a fent felsorolt dokumentumokat  hiánytalanul bemutatni. Illetve részt kell majd vennie a kötelező munka- és tűzvédelmi oktatáson.

A személyes bejelentkezés a gyakorlat első napján minden esetben kötelező, akkor is, ha már töltött nálunk gyakorlatot, az orvosi alkalmassági és a hallgatói jogviszonyigazolás nyilvántartásunk szerint leadásra került osztályunkon és még érvényes, valamint a munka-és tűzvédelmi oktatáson részt vett és az még nem járt le (6 hónapra szól, utána ismételni szükséges).

Amennyiben gyakorlatát nem, vagy később tudja megkezdeni, kérem azt írásban jelezni szíveskedjék.

Ennek hiányában a jelentkezések nagy számára való tekintettel az üres helyek feltöltésre kerülnek, így nem tudjuk garantálni, hogy férőhelye biztosítva marad.

 

Magyar Honvédség Egészségügyi Központ

1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44

A turnus első hétfőjén jelentkezzenek  reggel 8 órakor a 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44. c. alatt (bejárat a Papp Károly utca felől). Oktatási Alosztály, “B” épület, földszint 012. szoba.

A gyakorlat megkezdésének feltétele: fogl. eü. kiskönyv (érvényes alkalmassági), MRSA szűrés negatív lelete, jelenleg a PCR teszt negatív lelete is kell, fehér köpeny.

Nyáron 2020.07.20., 2020.08.03., 2020.08.10. reggel 8 órakor a Kék teremben “A” épület kell megjelenni a szükséges papírokkal

 

 

Vidéki gyakorlóhelyek

Az SE ÁOK által kijelölt gyakorlóhelyeken – Tájékoztató: 2. sz. melléklet szerint:

 • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár Seregélyesi út 3.
 • Szent Borbála Kórház Tatabánya, Dózsa György út 77.

Szükséges a választott intézménnyel való előzetes egyeztetés.

 

Vidéki Egyetem Által Akkreditált Kórházak (VEÁAK)

Jelentkezés: a fogadó intézménnyel és a Dékáni Hivatallal történt előzetest egyeztetést követően: Ez utóbbiról szóló igazolást a Traumatológiai Tanszéki irodába el kell küldeni aláírásra (elektronikusan). Majd aláírást követően a Dékáni Hivatalba visszaküldeni.

 

Külföldi gyakorlat esetén

Előzetes engedélyezés szükséges a Dékáni Hivatallal és a Traumatológiai Tanszékkel. A szükséges formanyomtatványok kitöltés és elektronikus elküldése szükséges. A külföldi gyakorlatok esetében az Egyetem honlapjáról letölthető a kérelem, a tanszéki honlapról pedig a kapcsolódó dokumentumok („Külföldön teljesített gyakorlatok”).

Szükséges a választott intézménnyel való előzetes egyeztetés.

 

Külföldön teljesített gyakorlatok

Külföldi gyakorlat engedélyeztetése esetén kitöltendő dokumentumok:

Igazolások a külföldön teljesített gyakorlatról:

Német nyelvű igazolás és kézikönyv a letöltött gyakorlatról

Angol nyelvű igazolás és kézikönyv a letöltött gyakorlatról

Szakdolgozat

 

6 hetes elektív gyakorlat

Feltöltés alatt…

Kérdés esetén érdeklődjenek telefonon a tanszéki irodában.