2021-es megalakulása óta első nemzetközi kongresszusán képviseltette magát a Sürgősségi Orvostani Klinika. Az American Academy of Emergency Medicine és a Mediterranean Academy of Emergency Medicine által szervezett XIth Mediterranean Emergency Congress az eleven történelmi múlttal gazdag Máltán, St. Julian városában került megrendezésre szeptember 21-25-e között.

A Klinikát dr. Varga Csaba klinikaigazgató, valamint dr. Mester Dóra, dr. Boldizsár Donát, dr. Eke Csaba, dr. Fenyves Bánk és dr. Merényi András rezidensek képviselték.

A konferencián elsősorban amerikai előadók ismertették a sürgősségi medicina legújabb gyakorlati ismereteit és tudományos eredményeit.

A Klinika munkatársai négy poszterrel és egy előadással jelentek meg a konferencián: dr. Mester Dóra egy Von Gierke kóros beteg sürgősségi ellátása kapcsán felmerült diagnosztikai csapdákat ismertette poszteren; dr. Boldizsár Donát poszter prezentációban mutatta be, hogy egy petechiák miatt érkező fiatal hölgy hogyan jutott el a lépruptúra diagnózisáig, majd a műtőasztalig; dr. Merényi András posztere az SGLT2-gátlók által okozott euglikémiás ketoacidózisról szólt; dr. Eke Csaba poszterén pedig egy haemoptysis (vérköpés) miatt vizsgált beteg diagnosztikus nehézségei kerültek bemutatásra.

Külön öröm és büszkeség, hogy dr. Fenyves Bánk előadása, amelyben a COVID-19 betegség thromboembóliás szövődményeinek egy új, ígéretes biomarkerét, a P-szelektint mutatta be, elnyerte a zsűri első díját, ily módon tovább öregbítve a Semmelweis Egyetem és megalapozva a Sürgősségi Orvostani Klinika nemzetközi jó hírnevét (az American Journal of Hematology folyóiratban publikált közlemény ide kattintva érhető el)

Az előadások közötti szünetekben és a szervezett szociális eseményeken lehetőség nyílt nemzetközi kapcsolatok építésére, tudományos és baráti eszmecserékre – ezáltal sikerrel növeltük a Klinika nemzetközi jelenlétét, aktivitását.

 

dr. Merényi András