A Klinika végzi az Elsősegély c. kötelező I. éves ÁOK tantárgy oktatását magyar, angol és német nyelven.

A gyakorlat helyszíne: Avicenna International College – épületében – Budapest, Orczy út 3, 1089 

A tantárgyleírás, követelményrendszer ide kattintva tölthető le.

Órarend és beosztás a Moodle rendszeren keresztül érhető el, vagy itt.

Az előadások a szemeszter első 3 oktatási hetén kerülnek megtartásra, pontos időpont a Neptun rendszerben megtalálható. Az előadásokon a részvétel NEM kötelező, a jelenlét rögzítésének statisztikai okai vannak csak, annak semminemű befolyása nincsen a tárgy aláírására illetve az érdemjegyre.

Az előadások anyaga a Moodle rendszerbe kerül feltöltésre pdf formátumban.

A gyakorlatok egymásra épülő tematikájú gyakorlatok az egymást követő 5 oktatási héten. Tehát gyakorlatok a 4.-8. és a 9.-13. oktatási heteken lesznek, részletes órarenden itt található. A gyakorlatok időtartama 3×45=135 perc.

Gyakorlatok típusai:

ABCDE gyakorlat: Kritikus állapot felismerése, ABCDE szemléletű betegvizsgálat megtanulása, gyakorlása. Segítséghívás SBAR kommunikáció segítségével.

AIRWAY gyakorlat: Légút megnyitása és fenntartása eszköz nélkül (Eschmark, Fej hátra-áll előre) és egyszerű légúti eszközökkel (OPA,NPA,LMA). Stabil oldalfekvés. Maszkos ballonos lélegeztetés. Teendők légúti idegentest esetén-Heimlich műfogás.

BLS-AED gyakorlat: Keringésleállás felismerése, segítséghívás. Minőségi mellkaskompresszió. Mellkaskompresszió és lélegeztetés. AED használata.

SEB gyakorlat: Vérzések, sérülések ellátása. Artériás vérzés ellátása. Nyomókötések, turniquet használata. Végtagrögzítések. Nyaki

gerinc rögzítések. Sapkakötés. Parittya kötés. Ujjsérülések ellátása. Végtagsérülések kötözése. Égések-fagyások ellátása.

REX gyakorlat: Ismétlés, gyakorlás ÉS Gyakorlati Vizsga

A TVSz értelmében a gyakorlatok 75 %-n a részvétel kötelező. Az ABCDE betegvizsgálat és minőségi BLS kivitelezése a Gyakorlati Vizsga kritikus részei, tehát ezen gyakorlatokon a részvétel kötelező. Amennyiben valamely kötelező gyakorlaton valaki nem tud részt venni, akkor bármely másik csoport azonos tematikájú gyakorlatához csatlakozhat az adott héten.

Helyszín:
az Avicenna International College – épületében – Budapest, Orczy út 3, 1089.
Bejutás csak Oktatói kísérettel, ezért kérünk gyülekezzetek a gyakorlat kezdetekor a Könyvtár bejárata előtti területen.

Amennyiben valamely gyakorlata valamely csoportnak Ünnepnapra esik és ezért elmarad, kérjük mihamarabb vegyétek fel velünk a kapcsolatot (edu.sok@semmelweis.hu) alternatív időpont megbeszélése miatt.