A Kormány ösztöndíjat alapított Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program néven (a továbbiakban: EKÖP), valamint ennek részeként Kooperatív Doktori Program (EKÖP-KDP) néven, amely a felsőoktatási intézmények által kiírt ösztöndíjpályázatokat foglalja magában.

2024-től az EKÖP keretén belül kerül meghirdetésre a Kooperatív Doktori Program, amelynek célja, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció területén tovább bővítse azon munkavállalók létszámát – elsődlegesen az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területeken –, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi és gazdasági hasznosításában.

Pályázatot azon doktori hallgatói jogviszonyban álló hallgatók nyújthatnak be, akik doktori tanulmányaikat a 2023. vagy a 2024. évben kezdték meg és még nem komplex vizsgázott, vagy a komplex vizsgáját a 2023/2024. tanév tavaszi szemeszterében teljesítette, illetve felvételi kérelmet nyújtott be 2024/2025. tanévben induló doktori képzésre. Mindemellett lényeges, hogy az EKÖP-KDP ösztöndíjas jogviszony időszaka alatt a hallgatóknak az általuk választott partnerszervezetnél rendelkezniük kell munkaviszonnyal vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal, amelyért díjazásra jogosultak.

A formailag érvényes, befogadott pályázatokat a Semmelweis Egyetem (Támogató) által jóváhagyott bírálók értékelik írásban. Az írásbeli értékelésnek alá kell támasztania a pontszámokat. A pályázatokat két anonim bíráló értékeli. Az írásbeli bírálatok alapján a Semmelweis Egyetem rektori ülésén születik meg a döntési javaslat az EKÖP-KDP ösztöndíjasokról. A döntési javaslat alapján a támogatói döntést a Semmelweis Egyetem rektora hozza meg tervezetten legkésőbb 2024. augusztus 31-ig.

Az eredményhirdetést követően az NKFIH az EKÖP-KDP-ben részt vevő hallgatókat fogadó felsőoktatási intézményekkel köt támogatási szerződést.

A pályázat keretében az EKÖP-KDP ösztöndíjas hallgató havi nettó 400 000 Ft-os támogatásban részesül. Az ösztöndíjast segítő, a pályázat megvalósításában közreműködő témavezető és szakértő szintén díjazásban részesül. Ennek értéke bruttó 120 000 Ft/hó.

Az EKÖP-KDP ösztöndíjas jogviszony időtartama: minimum 24 hónap, maximum 48 hónap

Az EKÖP-KDP ösztöndíjas jogviszony kezdete jelen kiírás keretében 2024. szeptember 1.

A pályázatot kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a palyazz.semmelweis.hu felületen.

Pályázat elektronikus benyújtása: 2024. június 3.- 2024. július 3. 24:00

EKÖP-KDP ügyintéző elérhetősége: ekop-kdp@semmelweis.hu

 

Bővebb Információ

Felhívás Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program Kooperatív Doktori Programhoz (módosítva: 2024.06.25.)

 

A pályázathoz kapcsolódó mellékletek:

  1. Pályázati adatlap (tájékoztató melléklet, nem kell kitölteni és feltölteni sem) (módosítva: 2024.06.21.)
  2. A pályázói nyilatkozat sablonja
  3. A kutatási terv sablonja
  4. A fogadó doktori tagozat nyilatkozatának sablonja
  5. A témavezetői feladatok ellátásáról szóló nyilatkozat sablonja
  6. A munkáltatói nyilatkozat sablonja
  7. A szakértői feladatok ellátásáról szóló nyilatkozat sablonja
  8. Tudományági képzési terület szerinti besorolás
  9. A pályázó publikációs listája (lehetőleg az MTMT-ből letöltve)
  10. A felsőoktatási intézmény által elszámolható költségek
  11. Hallgatói adatváltozás bejelentő lap

A mellékelt nyilatkozatokat nem generálja automatikusan a rendszer, kérjük kitölteni és mellékletként felcsatolni a pályázathoz.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (a továbbiakban: NKFI Alap), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFI Hivatal) útján, a nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. (II. 5.) Korm. rendelet alapján biztosítja a támogatást a Semmelweis Egyetem számára az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program, azon belül Kooperatív Doktori Program kialakítása és működtetése céljából.

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/aktualis-felhivasok/osztondijak/egyetemi-kutatoi-osztondij-program-2024