Parkinson

A Parkinson-kór komplex kezelésében a gyógyszeres kezelés mellett, világszerte fontos szerepet kap a különböző szakemberek által irányított mozgásfejlesztés. Az Európai Parkinson Társaság (EPDA) magyar nyelven is elérhető, a betegek számára kiadott kiadványaiban is több helyen hangsúlyozzák a testmozgás fontosságát, előnyeit, mi több, ajánlják a diagnózis felállítása után mielőbb megkezdett mozgásos terápiák alkalmazását.

A Parkinson-kór egy központi idegrendszeri betegség, amely motoros képességeket is érinthet. A konduktív terápia (más néven Pető-módszer) olyan terápiás megközelítés, amely segíthet a Parkinson-kóros betegeknek a motoros képességeik javításában és a mindennapi életben való aktívabb részvételben. A konduktív terápia egy olyan egész testes terápia, amelyet eredetileg sérült gyermekek számára fejlesztettek ki, de az évek során Parkinson-kór és más neurodegeneratív betegségek esetén is alkalmazzák.

A konduktív terápia néhány fő jellemzője a Parkinson-kóros betegek számára:

  • Csoportos környezetben végzett terápia: A konduktív terápia csoportos környezetben zajlik, amely lehetőséget ad a betegeknek a közösségi kapcsolatok építésére és támogatásra.
  • Holisztikus megközelítés: A terápia fókuszában az egész test áll, nem csak a Parkinson-kór specifikus tüneteivel. A cél az, hogy az egész testet és a motoros képességeket erősítsék és fejlesszék.
  • Ismeretek átadása: A konduktív terápia során az oktatók az ismereteket és technikákat átadják a betegeknek, hogy azok önállóan is alkalmazhassák a mindennapi életükben.
  • Igentudatosság és kitartás: A terápia magába foglalja az önfegyelmet és a kitartást, ami a Parkinson-kór kezelésében és a mindennapi tevékenységekben is segíthet.
  • Különböző gyakorlatok és mozgásformák: A terápia során különböző gyakorlatok és mozgásformák alkalmazása segít a betegeknek a testük jobb kontrolljának és egyensúlyának elérésében.

A konduktív terápia előnyei között szerepelhet az egyensúly és koordináció javítása, a mozgásszabadság növelése, a mindennapi életben való önállóság visszaállítása, valamint a pszichológiai és szociális jólét javítása. Fontos megjegyezni, hogy minden Parkinson-kór beteg más és egyedi, így a terápia terápiás tervét az egyéni szükségletekhez kell igazítani.

JELENTKEZÉS

Elsődleges célkitűzésünk, egy olyan rendszeres és folyamatos komplex foglalkoztatást biztosítsa a hozzánk fordulók számára, mellyel az aktuális mozgásállapotot minél hosszabb ideig fenntartani, lehetőség szerint fejleszteni, a progressziót mérsékelni igyekszünk.

Céljainkat úgy határozzuk meg, hogy a foglalkozásokon tanultak megoldási módokat adjanak a mindennapi életben felmerülő problémákra. Ezek beépíthetők legyenek a mindennapi cselekvésekbe, tevékenységekbe, sikeresen használhatók, alkalmazhatók legyenek a problémahelyzetekben. Célunk, hogy a hozzánk járók minél hosszabb ideig megtarthassák aktivitásukat, önállóságukat, önellátó képességüket. Ennek eredményeként ténylegesen javítsuk az életminőséget, a teljesítőképességet.

További programjaink:

Galéria

3kép