Öt kérdés – öt válasz: interjúsorozatunkban egykori ösztöndíjas hallgatókat kérdezünk tapasztalataikról, meghatározó élményeikről, az ösztöndíjas időszak későbbi karrierben játszott szerepéről, és mindenekelőtt arról, hogy mit tanácsolnak a leendő ösztöndíjas hallgatóknak. Lévai Eszter 2017-18-ban töltött kint 10 hónapot.

Név: Lévai Eszter
Kar: Általános Orvostudományi Kar
Ösztöndíj neve és időpontja: Jellinek Harry ösztöndíj (10 hónap), 2017-18.
Fogadóintézmény: Ruprecht-Karls Universität,
Zentrum für Kinder- und Jugendmedizin Angelika-Lautenschläger-Klinik, Gyermeknefrológiai Labor
(Claus P. Schmitt munkacsoportja)

 

Miért ezt az intézményt választottad? Mivel foglalkoztál a program ideje alatt?

A heidelbergi gyermekklinika Európa egyik vezető gyermeknefrológiai centruma, így a terület iránt érdeklődve adta magát a választás. Szerencsére a TDK témavezetőm jó kapcsolatban volt a heidelbergiekkel, így a témaválasztás is kapcsolódott az addigi dialízissel kapcsolatos kutatásokhoz, amelyekben részt vettem. A témám a tight junction fehérjék szerepe volt peritoneális dialízisben, amely immunhisztokémiai és speciális sejtvonalakon végzett funkcionális vizsgálatokat jelentett, de belepillanthattam és segíthettem számos más kooperációs programban, klinikai studykban, a Nemzetközi Peritoneum Biopszia Bank mintagyűjtésében és sok egyébben.

Mi volt a legmeghatározóbb élmény, tapasztalat az ösztöndíj ideje alatt?

Talán az, hogy megfelelő mennyiségű belefektetett munkával bármit el lehet érni, ezért merjen csak az ember nagyot álmodni és utána dolgozzon becsülettel. Azt hiszem ezen a kettő dolgon áll vagy bukik az egész. Aztán persze ott van a kísérleteknél néha a szerencse is, de elég kitartóan nem fog annyit számítani. Fontos felismerés volt még számomra, hogy külföldön élni nehéz. Sokszor nehéz az újdonságok és a család, barátok távolléte miatt, de mindenképp megéri kipróbálni, mert ezzel együtt rengeteget ad ez a fajta tapasztalat. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?

Szakmailag hihetetlenül sokat fejlődtem, nap mint nap rengeteget tanultam és fantasztikus embereket ismerhettem meg. Azt érzem, sokkal jobban kinyílt a világ és önállóbb vagyok a kutatásban, jobb rálátásom van a területre, amellyel foglalkozom, mint eddig valaha. Ugyanakkor ezek a tapasztalatok azt is megtanították, hogy rengeteget kell még tanulnom és folyamatosan fejlődni kell – ez az út sosem ér véget. De a jó értelemben, izgalommal várom a következő lépcsőfokokat. Az ösztöndíjas időszak alatt kicsit fel is kellett nőnöm. A világ így ebben az értelemben is kinyílt.

Milyen tanácsokat adnál a kiutazó Semmelweises hallgatónak?

Elsősorban azt, hogy mindenképp menjetek! Ijesztőnek tűnhet egy év kihagyás az amúgy is viszonylag hosszú hatéves képzésünkből, de hatványozottan megtérül. A kiszakadás is jót tesz ennyi idő után, és nem fogtok lemaradni semmiről. Most megtehetitek, hogy megszerezzétek ezeket az élményeket. Ami nekem nagy meglepetés volt, hogy körülbelül három hónap a lélektani határom, amíg nem látogatok haza. Ez mindenkinek más, de főleg az elején érdemes hazajönni egy hétvégére 1-2 hónap után, fel kell dolgozni azt a sok élményt. Ami pedig a legfontosabb, hogy használjátok ki a kint töltött időt. Utazzatok és ismerkedjetek meg a helyi diákokkal, hihetetlenül kedvesek. Heidelbergből pedig nagyon könnyen elérhetőek a környező országok – Svájc és Franciaország, de bőven van mit megnézni Németországon belül is. A környék maga pedig megér jópár kirándulást. A hatodév kezdetén érdemes a klinikai gyakorlatot is kint tölteni, meghosszabbítva ERASMUS vagy más ösztöndíjjal a kinttartózkodást, mégha hosszúnak is tűnik, a klinikum más világ a laborhoz képest és üdítő változás 10 hónap után.

Mi az szerinted, amit ha valaki ugyanebbe a városba érkezik ösztöndíjjal, semmiképp se hagyjon ki?

Egy bicikli beszerzése, nyáron a strandok és fürdők, egy kirándulás a Thingstätte amfiteátrumhoz, mert lenyűgöző az erdő és maga az építmény is. A környéken pedig egész évben mindenre van egy fesztivál (pl. Spárgafesztivál), ezek társasággal jó programok szoktak lenni. A farsangi felvonulást a városban pedig mindenképp iktassátok be, jelmezzel érdemes! Ezért emberek szabadságot szoktak kivenni, akkora esemény. Jó szórakozást és sok-sok élmény!