Semmelweis Ignác szobrát avatták fel december 20-án a krakkói Jagelló Egyetem nőgyógyászati klinikáján. Ez a 10. szobor világszerte, amit a Semmelweis Emlékbizottság felavatott a kormány támogatásával.

Az eseményen a résztvevőket Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul, Wojciech Nowak, az egyetem rektora és Tomasz Grodzicki prorektor, az Orvosi Központ vezetője köszöntötte mások mellett a Semmelweis Egyetem díszdoktorai és korábbi hallgatói jelenlétében.

A Semmelweis Emlékbizottság nevében Dr. Rosivall László megemlékezett a történelmi alapokon nyugvó lengyel-magyar barátságról és a lengyel-magyar barátság napjáról. Hangsúlyozta, hogy a függetlenségét 100 éve újra elnyerő országban méltó helyre került Semmelweis szobra a magyar orvos 200. születésnapja alkalmából. Úgy vélte, hogy a szobor jól szolgálja Semmelweis Ignác ma is érvényes tanainak megbecsülését, a további együttműködéseket és a jövő generációjának szóló üzenet továbbítását.

A Semmelweis Emlékbizottság által rendezett közgyűjtés eredményeképp felállított mellszobor ezentúl a krakkói klinika egyik központi helyén látható, ahol az orvosok és a betegek minden nap élő kapcsolatban lehetnek Semmelweis szellemiségével – hangsúlyozta az avatáson Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.

Forrás: Dr. Rosivall László; MTI