Hatodik alkalommal rendezték meg a mára már hagyománnyá vált farsangi ünnepséget a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán a cochlearis, valamint középfül implantátumokat viselő gyerekek és felnőttek számára. Az ország egész területéről érkeztek résztvevők a rendezvényre, mely kiváló alkalmat biztosított azoknak is, akik a cochlearis implantációs műtét előtt állnak, ugyanis lehetőségük volt szakemberekkel is beszélgetni.

Az eseményt Dr. Tamás László igazgató nyitotta meg, aki köszöntője után a klinikát érintő változásokról is beszélt. Tájékoztatott, hogy a 2016-os tervek megvalósultak, ugyanis két korszerű fürdőszobás, kétágyas szobát alakítottak ki, amelyeket klímával és televízióval is felszereltek, hogy a műtét után teljes nyugalomban pihenjenek az implantált betegek. A klinika ablakcseréje is folyamatban van, valamint egy modern lift is beépítésre került.

Dr. Küstel Marianna egyetemi docens elmondta, hogy a látogatók száma évről évre növekszik, idén a teljes tanterem megtelt, közel 140-en vettek részt az utófarsangi mulatságon. Dr. Küstel Marianna azt is megemlítette, hogy országosan körülbelül 130 cochleáris beültetést végeznek évente. A betegek kétharmada gyerek és egyharmada felnőtt. A hallássérülés korai felismerése kiemelten fontos a gyermek fejlődése szempontjából. A magyarországi konszenzus szerint egy-két éves kor között optimális az implantátum beültetése, de legfeljebb 5 éves korig, ugyanis utána már nem lesz beszédértése a gyermeknek, mivel a felső hallópályái nem fejlődnek ki megfelelően. A cél az, hogy minden gyerek időben megkapja az implantátumot, így ezáltal teljes életet tudnak majd élni – mondta.

A farsangon idén is változatos programmal várta a klinika a résztvevőket. Felléptek a Langaléta Garabonciások, volt jelmezverseny, tombola, arcfestés és lufihajtogatás is.

A program Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt működő Katolikus Tábori Püspökség, továbbá a Cochlear és MedEl implantátumokat forgalmazó magyarországi cégek segítségével valósult meg.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Adrián Zoltán