A felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 32. § (1) bekezdése, valamint a Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak alapján a Szenátus Professor Emeritus vagy Professor Emerita (a továbbiakban együtt: Professor Emeritus) címet adományozhat annak a személynek, aki főiskolai vagy egyetemi tanári címmel rendelkezik, és nyugdíjazására tekintettel foglalkoztatását megszüntetik.

Az idei évben Professor Emeritus címre vonatkozó előterjesztést olyan személyre lehet benyújtani, aki a hetvenedik életévét 2022. július 1-je és 2023. június 30-a közötti időszakban tölti be, és erre tekintettel oktatói jogviszonyát legkésőbb 2023. június 30. napján megszüntetik. Az SZMSZ II.6. rész 12. § (2a) bekezdése értelmében olyan személyre is be lehet nyújtani javaslatot, aki a hetvenedik életévét a fenti időszakot megelőzően töltötte be.

A javaslatot valamennyi felterjesztés esetén az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság honlapján közzétett űrlap kitöltésével, szakmai indokolást is feltüntetve, a titkarsag.human@semmelweis-univ.hu e-mail címre kérjük legkésőbb

2022. február 28. napjáig

benyújtani. A javaslatot nyomtatott formában főigazgatóságunk részére ne küldjék meg!

Amennyiben a javasolt személy foglalkoztatása (jogviszonya) 2022 második vagy 2023 első félévében szűnik meg, abban az esetben a javaslathoz mellékelni szükséges a jogviszony megszüntetésére irányuló dokumentumot. Nem lehet javaslatot tenni olyan személyre, akinek ugyanazon címre vonatkozó korábbi, három éven belül benyújtott előterjesztését a Kar nem támogatta, vagy a Szenátus elutasította. A nem támogatott, illetve elutasított javaslatok esetén ismételt előterjesztésre három év elteltével kerülhet sor, amennyiben az előterjesztés a korábbi javaslathoz képest érdemi változást tartalmaz.

A címmel járó okirat átadására a szenátusi döntést követően a Semmelweis-napi ünnepségen kerül sor. Amennyiben az adományozott jogviszonya az oklevél átadását követően kerül megszüntetésre, a Professor Emeritus cím viselésére és az esetleges juttatásra a foglalkoztatás megszűnését követően válik jogosulttá.

A címadományozásra vonatkozó javaslatot a rektor, a dékánok és az oktatási szervezeti egységek vezetői tehetnek.

Kérjük, hogy a javaslatok megtételénél szíveskedjenek figyelembe venni a Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata vonatkozó részében foglaltakat (II.6. rész 2-3. § és 12. §).

A cím adományozásáról az illetékes Kari Tanács véleménynyilvánítását követően 2022. május 31-ig a Szenátus dönt.

Javaslati űrlap és kérdőív: 

Semmelweis Egyetem

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság