Tájékoztatás személyi jövedelemadó visszatérítéséről

Letölthető dokumentumok

A Kormány a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló rendeletével a családi adókedvezményre jogosult magánszemélyek számára többlet adókedvezményt állapított meg. Ha a magánszemély a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe, az Szja tv. szerinti összevont (az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalapja 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni részét meghatározott értékhatárig nem köteles megfizetni. A kedvezmény összege legfeljebb a 2020. év december hónapjára a KSH által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset (449.400 Ft) tizenkétszeresének 15 százaléka, ezer forintra kerekítve (809.000 Ft).

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az adóvisszatérítésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy munkavállalóink az adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges információkhoz hozzájussanak.

Kinek jár az adóvisszatérítés?
Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár, tehát
• a gyermekük után családi pótlékra jogosultaknak, vagyis a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti,
• a családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak, és a várandós nő házastársának is.
Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell. A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.
Fontos, hogy annak a szülőnek is jár a visszatérítés, aki a családi pótlékot nem veszi igénybe, de a jogosultsága fennáll.

Mekkora összeg jár vissza?
A visszafizetés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Hogyan vehető igénybe a visszatérítés?
Az adóvisszatérítés bizonyos esetekben automatikusan jár, egyéb esetben nyilatkozat benyújtásával.
Automatikusan (külön nyilatkozat benyújtása nélkül) jár a visszatérítés azoknak, akik jogosultak a visszatérítésre és
• a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől és
• a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból
a NAV rendelkezésére áll. Annak a szülőnek tehát, aki családi pótlékban részesül (és a munkáltatótól/kifizetőtől megszerzett jövedelme a NAV előtt ismert), a NAV automatikusan kifizeti a visszatérítést. Annak a szülőnek, aki ugyan jogosult a családi pótlékra, de nem ő veszi azt igénybe, az adóvisszatérítés igénylése céljából nyilatkozatot kell benyújtania. Annak is nyilatkoznia kell, aki máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Meddig nyújtható be a nyilatkozat?
Akinek az adóvisszatérítés nem automatikusan jár, a nyilatkozatot 2021. december 31-ig kell benyújtani. Aki határidőben nem nyilatkozik, a visszatérítést már csak a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheti.

Hol érhető el a nyilatkozat és hogyan lehet benyújtani?
A nyilatkozatot a „VISSZADO” nyomtatványon lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni az alábbiak szerint:
• a https://onya.nav.gov.hu/#!/login – online felületen ügyfélkapus hozzáféréssel,
• ÁNYK nyomtatványkitöltő programmal,
• postai úton, az illetékes NAV címére: https://nav.gov.hu/nav/igazgatosagok
• személyesen bármelyik NAV kirendeltségen.

Mikor kapja meg a jogosult az adóvisszatérítés összegét?
A NAV a visszatérítést 2022. február 15-ig kiutalja és azt az érintettek bevallási tervezetében feltünteti, így követhető, hogy a NAV hogyan számolta a visszatérítés összegét.

Amennyiben további kérdésük merül fel az adóvisszatérítéssel kapcsolatban, azt a titkarsag.human@semmelweis-univ.hu email címünkre küldhetik el.

 

Semmelweis Egyetem

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság