A 625/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) értelmében a Semmelweis Egyetem által foglalkoztatottak a Korm. rendeletben meghatározottak szerint az idén is jogosultak a 2011-2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzációra.

A kompenzációra való jogosultság feltételeit a Korm. rendelet állapítja meg.

A Korm. rendelet értelmében a foglalkoztatott a 2021. évi kompenzációjának megállapításához a saját munkáltatója részére nyilatkozik a családi kedvezményre való jogosultságáról, az annak igénylése során figyelembe vehető kedvezményezett eltartottak, valamint az eltartottak számáról, adóazonosító jeléről, saját és házas- vagy élettársa illetményéről, jogviszonya keletkezésének időpontjáról.
A nyilatkozat mintáját és kitöltési útmutatóját az államháztartásért felelős miniszter az általa vezetett minisztérium honlapján – a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg – közzéteszi.

A foglalkoztatottaknak a nyilatkozatot legkésőbb 2021. március 15-éig kell benyújtani a munkáltató részére két példányban. Ha a jogviszony év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg köteles a nyilatkozó benyújtani a nyilatkozatot. A munkáltató az egyik példányon igazolja az átvételt, a másik példányt intézkedésre megküldi a Magyar Államkincstárnak.

A munkáltatói igazolást tartalmazó nyilatkozatot a nyilatkozó köteles öt évig megőrizni.

A tárgyhó 15-éig benyújtott nyilatkozat alapján a nyilatkozó kompenzációra a tárgyhóban jogosulttá válik, és annak összege a tárgyhóra esedékes illetménye számfejtésével egyidejűleg kifizetésre kerül. A tárgyhó 15-e után benyújtott nyilatkozat alapján a nyilatkozó a kompenzációra kizárólag a nyilatkozat leadását követő hónaptól válik jogosulttá, és az a tárgyhónapot követő hónapra esedékes illetmény számfejtésével egyidejűleg kerül kifizetésre. A 2021. március 15-éig benyújtott nyilatkozatok esetén a január és február hónapok után járó kompenzáció is kifizetésre kerül.

Ha a leadott nyilatkozatban feltüntetett, a kompenzáció megállapításánál irányadó adatok év közben módosulnak, a nyilatkozó az erről való tudomásszerzést követően haladéktalanul köteles újabb nyilatkozat kitöltésével bejelenteni a változást a munkáltatónak. A bejelentett változás alapján a változás bekövetkezése dátumának alapulvételével kerül megállapításra és érvényesítésre a kompenzáció összege. Ha olyan változás bejelentésére került sor, amely alapján a foglalkoztatott nem, vagy csökkentett összegű kompenzációra jogosult, a kompenzáció összegére vonatkozó jogosultsága megszűnik vagy csökken. A változás bejelentése előtt a korábbi nyilatkozat alapján a változás bekövetkezésének dátumát követően kifizetett kompenzáció összege visszavonásra kerül.

Kérjük foglalkoztatottainkat, hogy a nyilatkozatukat szíveskedjenek minél hamarabb eljuttatni az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóságra (1085 Budapest, Üllői út 26.).

Kérjük, hogy a nyilatkozat megtétele előtt gondosan olvassák el a kitöltési útmutatót, és csak az adjon be nyilatkozatot, aki a jogosultsági feltételekkel valóban rendelkezik.
Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy ha a nyilatkozó a kompenzáció megállapítása érdekében tett nyilatkozat kitöltésével valótlan adatot közölt, a kompenzáció már teljesített összege visszavonásra, és a kompenzáció további folyósítása felfüggesztésre kerül.

A kompenzációval kapcsolatos esetleges kérdéseikre az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság illetményszámfejtéssel foglalkozó munkatársai megkeresés esetén további tájékoztatást adnak.

A nyilatkozattételhez szükséges nyomtatvány és a kitöltési útmutató a Pénzügyminisztérium honlapjáról tölthető le.

Kapcsolódó jogszabály:

Semmelweis Egyetem

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság