Tájékoztatás továbbfoglalkoztatási kérelmek benyújtásáról

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat értelmében intézkedni szükséges azon személyek közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetése érdekében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték. 2019. évben az irányadó nyugdíjkorhatár férfiakra és nőkre vonatkozóan a betöltött 64. életév, amely az 1955-ben születetteket érinti. Abban az esetben, ha azt a munkáltató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója a Kormány véleményének kikérését követően dönthet a közalkalmazott továbbfoglalkoztatásáról azzal, hogy a Kormány véleménye köti a munkáltatói jogok gyakorlóját a döntésének meghozatalában. Az érintett közalkalmazottak továbbfoglalkoztatása a Kormány támogató véleménye nélkül nem lehetséges. A Korm. határozat nem vonatkozik a felsőoktatási intézményekben oktatói, tanári vagy tudományos kutatói munkakörben foglalkoztatott személyekre.

Az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság valamennyi érintett közalkalmazott esetében értesíti a munkáltatói jogkör gyakorlóját arról, hogy az általa vezetett szervezeti egységben 2019. évben kiket érint a Korm. határozat rendelkezése (ide értve azokat is, akiknek a Kormány támogató továbbfoglalkoztatási engedélye 2019. év során lejár), és a továbbfoglalkoztatásuk érdekében milyen intézkedések szükségesek. A Korm. határozat értelmében a továbbfoglalkoztatás iránti kérelem benyújtásának lehetőségéről a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles a közalkalmazottakat tájékoztatni.

A kérelem benyújtásának feltétele, hogy azt a közalkalmazott kezdeményezze és a munkáltatói jogkör gyakorlója támogassa.

A kérelmek beküldésének határideje: 2018. szeptember 30.