GMF/PÜIG/182/2013.

Tárgy: 2013. évi kompenzáció

T Á J É K O Z T A T Ó
Egyetemi gazdálkodó egységek vezetőinek:
Központi szervezeti egységek, ÁOK, EKK, ETK, FOK, GYTK, TSK, Doktori Iskola vezetőinek, GMF, SMF, továbbá a decentralizáltan gazdálkodó szervezeti egységek igazgatóinak és gazdasági vezetőinek

Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a 2011-2013. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére a Kormány, a 408/2012. (XII. 28.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Kormányrendelet) meghatározta azokat a feltételeket, amelyek alapján a tárgyévi kompenzáció igényelhető és elszámolható.

A kompenzációra jogosultság feltételeit – a Kormányrendelet foglalkoztatottakra vonatkozó részei –, a folyósításhoz szükséges nyilatkozatot a kitöltési útmutatóval együtt és összegét jelen tájékoztató melléklete tartalmazza.

Főszabály: kompenzáció annak az egyetemi közalkalmazottnak jár, aki legkésőbb 2012. december 31-én az Egyetem állományába került.

Január hónaptól kezdődő kifizetés feltétele, hogy a közalkalmazott 2013. január 18. napjáig átadja a Kormányrendelet szerinti, két példányban és helyesen kitöltött nyilatkozat egyik példányát az őt foglalkozató szervezeti egység gazdasági vezetőjének/ügyintézőjének (aki az átvétel igazolásául a nyilatkozat közalkalmazottnál maradó példányát aláírja, ledátumozza, lepecsételi).

2013. március 15. napjáig benyújtott nyilatkozat esetén a január és február hónapok után járó kompenzáció kifizetésre kerül, ezt követően leadott nyilatkozat esetén kompenzáció visszamenőlegesen már nem fizethető.

Év közben létesített közalkalmazotti jogviszony esetén a jogviszony keletkezésével egyidejűleg kell benyújtani a nyilatkozatot.

Tárgyhó 15-ig benyújtott nyilatkozat alapján a kompenzáció tárgyhóban esedékessé válik, tárgyhó 15-e után benyújtott nyilatkozat alapján a kompenzáció a leadást követő hónaptól jár.

A közalkalmazottnál maradó, az átvétel igazolásául a gazdasági vezető/ügyintéző által aláírt és dátummal, bélyegzővel ellátott példányt a közalkalmazottnak 5 évig meg kell őriznie.

Közalkalmazotti jogviszony hóközi megszűnése esetén a kompenzáció arányos, 100 forintra kerekített része jár.

Többes jogviszony esetén a teljes munkaidős jogviszonyban, teljes munkaidős jogviszony hiányában a legkorábban keletkezett jogviszonyban jár a kompenzáció.

Nem jár kompenzáció
 a fizetés nélküli szabadság és
 az egész napos igazolatlan távollét
időtartamára.

Adatok év közbeni módosításáról a változásról való tudomásszerzést követően haladéktalanul újabb nyilatkozatot kell adni, amelynek alapján a változás bekövetkezésének dátumát követően kifizetett kompenzáció összege visszavonásra kerül.

Amennyiben a közalkalmazott valótlan adatot közölt, a kompenzáció már kifizetett összege visszavonásra és a kompenzáció további folyósítása felfüggesztésre kerül.

A NYILATKOZAT MEGTÉTELE a jelen tájékoztatóhoz csatolt kormányrendelet 5. számú melléklete szerinti minta felhasználásával történhet.

Kérem, szíveskedjen biztosítani, hogy
 a tájékoztatót valamennyi munkatársa a lehető legrövidebb időn belül megismerhesse,
 a nyilatkozatok munkáltatói példányait gyűjtsék össze és jutassák el a Bérosztályra legkésőbb 2013. január 18. napjáig.

Kérem, továbbá, hogy a nyilatkozat megtételét megelőzően hívják fel a munkatársaik figyelmét arra, hogy gondosan olvassák el a nyilatkozatot és a kitöltési útmutatót is.

A kompenzációval kapcsolatos kérdésekre a Bérosztály munkatársai további tájékoztatást adnak.

A Kormányrendelet a Magyar Közlöny 2012. évi 181. számában található.
(Közvetlen elérhetőség: www.magyarkozlony.hu)

Budapest, 2013. január 15.

Baumgartnerné Holló Irén s.k.

A teljes tájékoztató letölthető innen
A tájékoztató melléklete letölthető innen