GMF/PÜI/174/2013.

Tárgy: 2013. évi adóelőleg meghatározása

T Á J É K O Z T A T Ó
egyetemi gazdálkodó egységek vezetőinek:
központi szervezeti egységek, ÁOK, EKK, ETK, FOK, GYTK, TSK, Doktori Iskola vezetőinek, GMF, SMF, továbbá a decentralizáltan gazdálkodó szervezeti egységek igazgatóinak és gazdasági vezetőinek

ADÓELŐLEG MEGHATÁROZÁSA

2013. január 1. napjától megszűnt az adóalap-kiegészítés, az összevont adóalapba tartozó jövedelmek tényleges összege után kell a 16 százalékos, egységes személyi jövedelemadót megfizetni.

Az adóelőleg megállapításakor figyelembe vehető kedvezmények:
 súlyosan fogyatékos személyek által érvényesíthető személyi kedvezmény, amelynek összege 2013. évben is a minimálbér 5 százaléka. A minimálbér összege 2012. január 1. napjától 98.000 forint, ennek megfelelően az adókedvezmény összege 4.900 forint/hó, éves szinten 58.800 forint,
 családi kedvezmény.

A családi kedvezmény összege változatlanul
 egy és két eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 62.500 forint/hó,
 három és több eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 206.250 forint/hó.

Változás, hogy
1. külföldi illetőségű magánszemély csak akkor érvényesítheti, ha ugyanarra az időszakra máshol nem illeti meg őt ugyanolyan vagy hasonló kedvezmény, és összes jövedelmének legalább 75 százaléka Magyarországon adóköteles,
2. közösen vehető igénybe a kedvezmény, ha ugyanazon kedvezményezett eltartott után ugyanazon jogosultsági hónapra több magánszemély is jogosult a kedvezményre.

A megbízási és felhasználási díjjal szembeni költség elszámolását az „Adóelőleg-nyilatkozat a 2013. évben az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről” című melléklet felhasználásával lehet kérni.
A megbízási és felhasználási díjak számfejtésére továbbra is csak a nyilatkozat beküldését követően kerülhet sor.

A nyilatkozatokat két-két példányban kell kitölteni és az egyik, a magánszemélynél maradó példányon a gazdasági vezetőnek/ügyintézőnek az átvételt – dátummal, aláírással, bélyegző lenyomattal – igazolnia kell.
A magánszemélynek ezt a példányt az elévülésig, azaz az átvételtől számított 5 évig meg kell őriznie.

Kérem szíveskedjenek gondoskodni arról, hogy munkatársaik a tájékoztatót megismerhessék és felhívni a figyelmüket arra, hogy a nyilatkozat(ok) kitöltése előtt gondosan olvassák el a tájékoztató(ka)t.
A 2013. évi adóelőleg megállapításához szükséges nyilatkozatok a melléklet szerinti, de a NAV honlapjáról is letölthető nyomtatványok felhasználásával tehetők meg.

Kérem, hogy a 2013. évi adóelőleg megállapításához szükséges nyilatkozatok munkáltatói példányát legkésőbb

2013. január 21. napjáig

szíveskedjenek eljuttatni a Bérosztályra.

Felhívom a figyelmüket arra, hogy a határidő után beérkező nyilatkozatokat, valamint év közben, a bérszámfejtést megelőző zárást követően beérkező nyilatkozatokat visszamenőleg egyáltalán nem és egy hónappal később lehet csak figyelembe venni.

Az adójóváírással és adóelőleg-megállapítással kapcsolatos kérdésekre a Bérosztály munkatársai további tájékoztatást adnak.

Budapest, 2013. január 14.

Tisztelettel:

Baumgartnerné Holló Irén s. k.

 

A tájékoztatót MS Word dokumentum formátumban letöltheti innen