A 11/2011. (III.9.) AB határozat 2011. május 31. hatállyal megsemmisítette a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) magasabb vezető, vezető beosztású közalkalmazottak szabadságával kapcsolatos rendelkezését. A 2011. évi LII. törvény 22. § paragrafusa visszaállította a korábbi szabályozást, mely szerint a magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízású közalkalmazottat évi öt munkanap pótszabadság illeti meg az alapszabadság és a fokozat alapján járó pótszabadság mellett.

A törvény hatálybalépésének napján közalkalmazotti jogviszonyban álló magasabb vezető, illetve vezető megbízású közalkalmazottak 2011. évre járó szabadságát az új szabályok alapján kell megállapítaniHa azonban a törvény hatálybalépésének napján közalkalmazotti jogviszonyban álló magasabb vezető vagy vezető megbízású közalkalmazottat a Kjt. 2011. május 31-én hatályos szabályai alapján 2011. évre több szabadság illeti meg, mint az új szabály szerint, akkor a 2011. évre járó szabadságának mértéke – mindaddig, amíg fennálló vezetői megbízással rendelkezik, vagy fennálló közalkalmazotti jogviszonya meg nem szűnik – nem csökkenhet.

A vezető, magasabb vezető megbízású közalkalmazottak a hatályos jogszabályok alapján megállapított 2011. évre járó szabadságukról 2011. június 20–ig írásban értesítést kapnak a Humánerőforrás-gazdálkodási Igazgatóságról.

Budapest, 2011. június 6.

Berényi Zsuzsa