147/2006 sz. KÖRLEVÉL

Az egyetemi gazdálkodási egyensúlyának és a likviditási helyzetének javítása érdekében a lejáró kinevezések – az illetmény és járulékai kifizetéséhez szükséges keret megléte esetében – meghosszabbítása az elkövetkezendő időszakban csak három hónapra engedélyezett.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Kjt. 21. § (2) bekezdése szerint – a központi gyakornokok kivételével – határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony kizárólag

  • helyettesítés céljából, vagy
  • meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására létesíthető.

Az Mt. 79. § (3) és (5) bekezdése értelmében a határozott idejű közalkalmazotti jogviszony időtartama – a meghosszabbításokkal együtt – néhány speciális kivételtől eltekintve az 5 évet nem haladhatja meg. Ennek megfelelően az 5. évet követően dönteni kell a foglalkoztatás megszüntetéséről vagy a határozatlan idejű jogviszony létesítéséről.

Helyettesítés céljából

  • átmenetileg távollévő közalkalmazott által betöltött munkakörre,
  • maximum fél évre június 30., illetve december 31. napjáig, de legfeljebb a helyettesített közalkalmazott távollétéig lehet közalkalmazott jogviszonyt létesíteni. 

Kivételesen 5 évet meghaladóan is létesíthető határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony, amelynek Egyetemen előforduló esetei a következők:

  • pályázati eljárásban elnyert határozott idejű szerződéses kutatómunka, illetve feladat elvégzésére, (Kjt. végrehajtásáról kutatókra vonatkozó 49/1993. (III.26. ) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés)
  • levéltári és könyvtári szakmai munkakörökben a Kjt-ben meghatározott mindkét esetben, azaz helyettesítés céljából, vagy meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására, (Kjt. végrehajtásáról szóló könyvtárra vonatkozó 150/1992. (XI.20. ) Korm. rendelet 3. § )
  • az óvodában, a gyermek gondozása céljából, illetve a gyermek otthoni ápolása érdekében fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógus helyettesítése. (Kjt. végrehajtásáról szóló óvoda 138/1992. (X.8. ) Korm. rendelet).

A kinevezési nyomtatványon minden esetben fel kell tüntetni a helyettesített személy nevét. Üres állás terhére helyettest nem lehet alkalmazni.

Meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására, abban az esetben létesíthető határozott idejű közalkalmazott jogviszony, ha az

  • nem tartozik az Egyetem alaptevékenységébe,
  • nem rendszeresen és folyamatosan ellátandó feladat és
  • nem része a rendeltetésszerű működést biztosító tevékenységeknek sem.

A gazdálkodó területek vezetői részére megküldöm a 2006. XII. 31-vel lejáró határozott időre létesített közalkalmazotti jogviszonyról készült kimutatásokat, melynek alapján kérem szíveskedjen felülvizsgálni, illetve felülvizsgáltatni a határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszonyokat és eldönteni, hogy kik azok a közalkalmazottak, akiknek a jogviszonyát a legutóbbi módosításban meghatározott határidő lejártát követően:

  • nem kívánja meghosszabbítani,
  • meghosszabbítja, vagy
  • határozatlan időre módosítja.

Kérem, hogy a kitöltött táblázatokat és a kinevezés módosításokat

2006.december 10. napjáig

szíveskedjen eljuttatni a Humánerőforrás-gazdálkodási Igazgatóságra.

Amennyiben a megjelölt határidőig a lejáró szerződésekről Önök nem rendelkeznek, azokat a lejárati időponttal megszüntetjük.

Amennyiben a Körlevél tartalmával kérdése merülne fel, forduljon a Humánerőforrás-gazdálkodási Igazgatóság ügyintézőihez.

Budapest, 2006. november 28.

                                                                                             Berényi Zsuzsa
                                                                                                   igazgató