Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. november 28.
465042 Összes oltás

Újabb ünnepi eseménynek lehettünk részesei a Semmelweis Egyetemen, ahol átadtak egy újonnan beszerzett nanoScan SPECT-CT-t. Az intézmény VEKOP-2.3.3-15 – 2016-00005 projekt keretében 295 millió forintos támogatást nyert, melyből fotoakusztikus ultrahang rendszert, izotópos nanoScan SPECT-CT-t és tartozékait vásárolt. A készülék üzembe helyezése után a kutatómunka a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével, a Transzlációs Medicina Intézet, a Gyógyszerészeti Intézet és a Nanomedicina Kutató és Oktató Központ részvételével kezdődhet meg. Az együttműködés a betegközpontú hatóanyagfejlesztés eredményesebbé tételét szolgálja.

Dr. Benyó Zoltán, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatója, a projekt vezetője nyitotta meg az átadó ünnepséget. Mint elmondta, a fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT által kínált új kutatási infrastruktúra segítségével az egyetemen megalapozhatóak a rendszerbiológiai szemléletű (molekulák, sejtek, szövetek és a szervezet rendszerszerű működésének tulajdonságain alapuló) gyógyszerhatóanyag kutatások, és új, közvetlen lehetőségeket lehet kidolgozni terápiás gyógyszerhordozók elkészítéséhez. Ezt követően a Mediso Kft. képviseletében Bagaméry Gergő is beszélt a gép működéséről, és válaszolt a jelenlévők kérdéseire.
Az eszköz beszerzése újabb mérföldkő a Semmelweis Egyetem intézményfejlesztési tervei megvalósításában, amelynek hosszútávú célja többek között a képalkotó eljárások továbbfejlesztése, különösen olyanoké, amelyek az élő szervezetben, szövetekben és sejtekben teszik lehetővé a méréseket.
A nanotechnológia egyre nagyobb teret hódít, és lassan elkerülhetetlenül behálózza a modern társadalmak életének legkülönbözőbb területét. Egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata különösen fontos szerepet kap mindennapjainkban, mivel a különböző nanorészecskék sorsa az emberi (vagy egyéb élő) szervezetbe kerülve nem eléggé ismert. Ma már a gyógyszeripar számára is létfontosságú kérdés, hogy a hatóanyagok fejlesztésénél a rendelkezésre álló technikák segítségével a leghatékonyabban tudja meghatározni a farmakokinetika-farmakodinámiás (PK/PD) összefüggéseket. Ehhez elengedhetetlen a nanomedicina széleskörű alkalmazása, amely hozzájárul a hatékonyabb gyógyszerbevitelhez is.
Mára a gyógyszerfejlesztés területén általános szemléletté vált a betegközpontú hatóanyag felszabadítás (patient-centric drug delivery). A gyógyszeradagolási forma összetételét és technológiai felépítését, alkalmazhatóságát és hatóanyag-felszabadítását úgy szükséges tervezni, hogy a készítmény hatékonyságát és tolerálhatóságát biztosítsuk, illetve a beteg különleges igényeinek is megfeleljen. Elengedhetetlen feladat a korszerű hatóanyag-felszabadító rendszerek, így a gyógyszerhordozó nanorendszerek esetében is, hogy a készítmény minősége, ártalmatlansága és hatásossága mellett a betegközpontúság elve is érvényesüljön. Ezért különös fontosságú egy-egy alapkutatástól a klinikai kísérletekig terjedő projektnél, hogy a hosszú távú társadalmi hatásokra épülve, a legmodernebb technikai lehetőségeket kihasználva határozzák meg a kutatási irányvonalat. A most átadott nanoScan SPECT-CT tökéletesen kiszolgálja ezeket az elvárásokat.

Galéria

3kép

További információ kérhető:
Vásárhelyi Nagy Mária – projektmenedzser
Elérhetőség: eok.projektmenedzser@semmelweis-univ.hu