A közép-európai régióban egyedülálló transzlációs kutatóközpont legfőbb pillérét képezheti majd az az AnyScan PET-CT, amelyet a Semmelweis Egyetem használhat a közeljövőben nagyállat-modellek vizsgálata során. A képalkotó berendezés beszerzésére az Innovatív nagyállat-modellek a klinikai terápiás kutatás szolgálatában című, VEKOP-2.3.3-15-0024 jelű pályázat keretében nyílik lehetőség, 406 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatással. A tavaly november 1-jén kezdett projekt befejezése 2020. november végén várható.

A projekt a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével a Nukleáris Medicina Tanszéken valósul meg, a kutatásokban pedig több intézmény, az Urológiai Klinika, a Neurológiai Klinika, valamint a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet is részt vesz. Az egyedülállóan nagy érzékenységű berendezés olyan, ma még gyógyíthatatlan kórképek, illetve azok kóroki tényezőinek széleskörű feltérképezésére ad lehetőség, mint a metasztatizáló agresszív prosztatadaganat és központi idegrendszeri keringési rendellenességek.
Napjainkban a prosztatadaganat és a stroke modellezése többnyire rágcsálókban történik, mivel a jelenleg széles körben elérhető kutatási célra szánt képalkotó eszközök csupán kisállatok vizsgálatára alkalmasak. Az emberi agy és a prosztata azonban lényegesen különbözik a rágcsálók szerveitől, ezért az ilyen modelleken nyert eredmények sokszor csak komoly megszorításokkal alkalmazhatók humán vizsgálatokban.
A transzlációs kutatás sajátossága, hogy a laboratóriumi gyakorlatban megszokott kisállat-modellek helyett nagyállatokon vizsgálja a mesterségesen előidézett patológiás állapotok progresszióját, és a terápiás eljárások hatékonyságát. Előnye, hogy a nagyállatmodellek fiziológiás tulajdonságai sok esetben meglepő hasonlóságot mutatnak az emberéhez, aminek köszönhetően kevesebb állat felhasználásával több vizsgálati adat nyerhető egy kísérletsorozatban, ami fontos etikai szempont is.
A módszer alkalmazásának másik nagy előnye, hogy lehetővé teszi az új terápiás készítmények és diagnosztikus eljárások átvitelét a pre-klinikai állatkísérletekből emberi alkalmazásra, ezzel egyes gyógyszerek klinikai bevezetéséhez tudunk hozzájárulni. Hosszú távon ez az együttműködések szélesítését eredményezi a hazai és nemzetközi gyógyszerfejlesztő cégekkel.

Vereckei Zoltán