Egymásra mutogatás helyett cselekedni, a közösségért felelősséget vállalni, biztosítani a különböző szakmák közötti kommunikációt, kitekinteni és tágabb perspektívában, komplexen gondolkodni, új impulzusokat szerezni, melyek hatására akár átértékelődhetnek a beidegződött szokások – egyszóval kialakítani a holisztikus szemléletű orvoslást.

Minden esetben elsődleges cél a beteg érdeke, és gyógyulása.

Mindezek a gondolatok nemrég azon a hivatalos fórumon hangoztak el, ahol a Magyar Rezidens Szövetség februárban megalakult regionális tagszervezete a Budapesti Rezidens Szövetség bemutatkozott.

A vezetők Dr. Báthori Gergő, Dr. Ilyés Mátyás, Dr. Zelenai Ferenc, Dr. Bartha Áron, és Dr. Gyánó Marcell, a szervezet rövid és hosszú távú céljait ismertette.
Beszámolójukban többek között kitértek arra, hogy a megfelelő szintű összefogás nemcsak lehetővé teszi a konstruktív együttműködést a szakorvosképzésben részt vevő szervezetekkel, de a kétoldalú ismeretszerzés, és értékátadás utat, továbbá teret enged a képzésstruktúra innovációjának is.

A crossover jellegű képzések megteremtése nagyban hozzájárulna a betegcentrikus ellátás gazdagításában és természetesen az orvosok közötti közös gondolkodásban is meghatározó szerepet töltene be.
A  problémák feltárása azonban csak az első lépcsőfok, ezek után a  megoldásokra irányuló  célokat kell megfogalmazni, és ehhez megteremteni azokat az  alapszabályokat, amelyek beépülnek egy jól működő és  fenntartható konstruktív rendszerbe. 
A Semmelweis Egyetem fennállásának 250. évfordulója a rezidensek számára is kiváló lehetőséget teremt arra vonatkozóan, hogy olyan egyetemen képezzék magukat, ahol jó tanulni, és oktatni is.
A Budapesti Rezidens Szövetség  ennek a kínálkozó lehetőségnek az alapjait szeretné megteremteni a jövő orvosai és orvoslása számára.

Szöveg, fotó: Tarnóczy-Tóth Katalin

A Magyar Rezidens Szövetség budapesti vezetőségével a következő elérhetőségeken tudjátok felvenni a kapcsolatot, ha bármilyen ötletetek, javaslatotok lenne vagy segítséget szeretnétek kérni:
 
 
 
Kövesd Te is a Magyar Rezidens Szövetséget a Facebook -on!