A makroszkópos anatómiai preparálás technikája hosszú évszázados múltra tekint vissza. A fixált anatómiai készítményeken a struktúrák láthatóvá tétele olyan gyakorlati tudás megszerzésére ad a hallgatóknak lehetőséget, mely elengedhetetlen főleg a manuális szakterületekre készülők számára. Az apró képletek finom preparálásához többlet idő és megfelelő infrastrukturális körülmények szükségesek. Gyakorlati kurzusunk ezen egyedülálló lehetőséget teremti meg szakértő oktatók vezetésével. Az elkészült preparátumok az intézetben használandó magas szakmai minőségű bemutató készítmények közé kerülnek az oktatás szolgálatára.

A kurzus elvégzésével a hallgatók elsajátíthatják a finom anatómiai preparálás technikáját. Az anatómiai rétegek és képletek közötti minőségi eszközös munka a sebészi metszések és preparálás előszobájaként a manuális szakterületeken való tevékenység alapját képezi.

A kurzus megindítása minimum 10 hallgató Neptun-rendszeren keresztül történő jelentkezése esetén történik. A tárgy felvételének feltétele a Makroszkópos Anatómia I. tantárgy sikeres teljesítése. Egy félévben maximum 40 hallgató vehet részt a kurzuson. Jelentkezői létszámtól függően heti egy vagy két időpontban kerül megtartásra az alkalmanként 15-20 fős gyakorlat.

Az ,,Anatómiai preparáció a gyakorlatban” tantárgy kurzusai rövidesen meghirdetésre kerülnek a Neptun-rendszeren keresztül.

A tárgy tanulmányi felelőse: Dr. Ruttkay Tamás, egyetemi adjunktus

Tantárgyi adatlap