Klinikánk már 2000 óta gondoz tartósan otthon lélegeztetett betegeket, kezdetben még egyedi méltányosság keretében. A megújult szabályozásnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Otthoni Lélegeztetési Programja 2014 óta működik, mely feladatot az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika ellátja és felügyeli.

A Semmelweis Egyetem Otthoni Lélegzetetési Programja jelenleg az országban a legnagyobb ilyen program, az Egyetem társklinikáival való együttműködés következtében az otthoni lélegeztetésben részesülő betegeknek számos társbetegségük ellátásában segítséget és hátteret tud nyújtani.2014 óta több mint száz beteg került bevonásra, a legrégebben gondozott beteg több mint 5 éve áll gondozás alatt.

Az életminőségben minden betegcsoport látványos javulásra számíthat, már 6 hónapon belül. Ez a leglátványosabban a tüdőbetegség illetve azelhízott betegeket érintő ún. obezitás-hipoventilációs szindróma miatt kezelt betegeknél észlelhető.

Betegeink egy részénél III-as szintű, életbentartó lélegeztetésre, másoknál I-II szintű, éjszakai illetve éjszakai és intermittáló nappali lélegeztetésre van szükség. Van, akinél a lélegeztetéstracheostomán keresztül, és van, akinél maszkon keresztül történik.

 

Feladatunkat intenzív osztályos háttérrel látjuk el. Az osztályról való hazabocsátás előtt a betegek lélegeztetési szintjüknek megfelelő kivizsgálásban részesülnek, egyénre szabott lélegeztetési terápiát állítunk be és segítséget nyújtunk a biztonságos otthoni gondozás feltételeinek biztosításában (szakmai kollégiumi engedélyeztetés, beteg/család oktatása és kiképzése, energiaszolgáltató értesítése, háziorvos tájékoztatása, mentőszolgálat, területileg illetékes intenzív osztály értesítése, ÁNTSZ helyszíni felmérés igénylése).

A betegek rendszeres kontroll alatt állnak, a III-as szintű betegek havonta helyszíni vizitben részesülnek, míg az I-II-es szintű betegek pedig 1-2 havonta intézeti viziten jelennek meg.A vizitek során a gépi adatok letöltése, légzésfunkciós vizsgálat, szaturáció és kilégzési széndioxid-mérés és fizikális vizsgálat történik, áttekintjük a gépi lélegeztetés eszközeit, illetve a terápia során észlelt problémákat, és szükség esetén módosítunk a beállításokon.

A technikai hátteret a Programmal kapcsolatban álló szolgáltatókkal folyó szoros együttműködés biztosítja, melynek köszönhetően a betegeket korszerű, otthoni lélegeztetésre alkalmas és személyre szabott gépi beállítást biztosító műszerekkel látjuk el, melyek folyamatos szervíze is biztosított.

A munkánkról készült, az M5 “Novum” című műsorának 2019.06.23-ai adásában bemutatott kisfilm ide kattintva megtekinthető.

 

Kapcsolat:

Otthoni Lélegeztetési Program
Külső Klinikai Tömb, Központi Betegellátó Épület
1082 Budapest, Üllői út 78.
OLP@med.semmelweis-univ.hu