Neminvazív lélegeztetés

Betegeink jelentős része maszkos, neminvazív lélegeztetésben részesül. A lélegeztetéshez használt maszkot, maszkokat minden betegnek egyénileg, személyre szabottan választjuk ki. Éjszakai légzéstámogatáshoz az orr-száj maszkot, vagy teljes arcmaszkot állítunk be. Amennyiben nappali légzéstámogatás is szükséges azt orrmaszk segítségével, esetleg csutorán keresztül végezzük, ezáltal lélegeztetés közben a beszéd, és az evés is megoldható. A maszkok kiválasztásban elsődleges szempont a biztonságos, megfelelő lélegeztetés, és a beteg arcformája. Bizonyos keretek között a maszk választást beteg preferenciái is befolyásolják.

A neminvazív lélegeztetés kontraindikációi:

  • Bulbaris tünetek jelenléte
  • Aspiráció, vagy aspiráció veszélye
  • Nem tolerálható maszk
  • Súlyosan deformált arc
  • Neminvazív lélegeztetéssel nem uralható felső légúti obstrukció

Invazív Lélegeztetés

Otthoni lélegeztetéshez döntően tartós lélegeztetésre alkalmas, cserélhető perselyű “cuffos” tracheostomás tubust használunk. Amennyiben ez megoldható, a betegkomfort biztosítása érdekében perforált, hangképzésre, beszédre is alkalmas tracheostomás kanült is használható.

Köhögtető gép

Amennyiben a beteg az alapbetegségéből adódóan megfelelő köhögésre nem képes, úgynevezett köhögtető-sóhajtó gépet állítunk be. Ennek használatával a megfelelő váladékelimináció, valamint a rendszeres légzési fizioterápia, recruitment otthoni körülmények között is megoldható.