Mostantól folyamatosan lélegeztetőgépet kell használom?

Ez attól függ, mi a lélegeztetés oka, és milyen az Ön általános állapota. Betegeink jelentős része a nap egy kijelölt szakaszában (pl.: alvás alatt) használja a lélegeztetőgépét. Ezalatt szervezete pihen, a nap többi részében aktívabb, pihentebb, általános állapota jobb, mint lélegeztetőgép nélkül. Vannak olyan betegeink is, akik a nap túlnyomó részét, akár 24 órát légzéstámogatás mellett töltenek.

 

Kell-e beutaló az Otthoni Lélegeztetési Ambulanciára?

Nem, beutalóra nincs szükség. Fontos ugyanakkor, hogy az első konzultációra minden korábbi orvosi dokumentumot hozzon magával.

 

Baj,ha többet használom a gépet?

Nem, ha úgy érzi, hogy a lélegeztetőgép mellett a panaszai csökkennek, használja bátran!

 

Milyen gyakran lehet köhögtető gépet használni?Megfázás esetén lehet többször is?

A köhögtető gépet szabad gyakran használni, amennyiben váladékkal jár a betegség a váladék eltávolításához gyakori használat válhat szükségessé. Ahogyan ilyenkor gyakran köhögünk, a gépet is ennek megfelelően gyakran szükséges használni.

 

Ha nincs légúti váladék akkor is kell-e a köhögtetőgépet használni?

A köhögtetőgépet tünetmentes időszakban naponta 4 – 6 alkalommal javasolt használni, alkalmanként 5 – 10 ciklussal. Ezzel a légutak tisztán tarthatók, valamint a rendszeres légzőtorna is megoldott. Amennyiben nincsen váladék elég lehet a mély sóhaj üzemmód választása. Ha több a légúti váladék, a gépet gyakrabban, akár óránként többször is lehet használni, annyi köhögési ciklussal, amennyi a légutakat tisztán tartja.

 

Rá lehet szokni” a lélegeztetőgépre?

Azt, hogy Önnek tartós otthoni légzéstámogatás indokolt, az alapbetegség határozza meg. A legtöbb esetben a gép fokozott használata mellett többet tudnak a légzőizmok pihenni és a gép nélkül töltött időben is javul a teljesítményük. A gépen töltött idő sem jelenti a légzőizmok teljes nyugalomba helyezését a legtöbb esetben, így nem kell félni attól, hogy a fokozott használat mellett a légzőizmok elgyengülnének.

 

Minden este lélegeztetőgéppel kell aludni?

Igen. Ha alvás alatt nem használja a lélegeztetőgépet, akkor az alvás nem lesz pihentető, káros hatások érhetik a szervezetét, mely alapvetően rontja a légzéstámogatás hatásfokát és eredményességét.

 

Áramszünet esetén működik-e a lélegeztetőgép?

Ez a lélegeztetőgéptől függ. Kérdezze meg kezelőorvosát. Általános szabály, hogy minden olyan esetben, amikor a lélegeztetés elhagyása gyors egészségkárosodáshoz vezet, a lélegeztetőgépet tartalék áramforrással is ellátjuk.