Az MTA Amerikában dolgozó Külső Tagjai által alapított Amerikai Magyar Akadémikusok Alapítványa (AMAAL) az ITM és az NKFIH támogatásával ismételten meghirdeti fiatal magyar kutatók, posztdoktori kutatók és doktori iskolai hallgatók részére létrehozott támogatási lehetőségeket.

  1. AMAAL PhD hallgatói konferencia részvételi ösztöndíj. Az ösztöndíj célja a doktori iskolában tanuló, tudományos kutatómunkában aktívan tevékenykedő hallgatók számára ösztöndíj, a hallgató szakmai területén az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett konferencián történő részvétel támogatására, a részvételi és utazási költségek részleges fedezésével. Évente két díjazott részesül egyenként 620.000 forint támogatásban. A pályázatra a következő anyagokat kell benyújtani:1.) Az számú mellékletben feltüntetett szempontokon és dokumentumokon kívül, a pályázandó konferencia neve, időpontja és helyszíne, 2.) rövid (max. 4 oldalas) életrajz.
  2. AMAAL posztdoktori konferencia részvételi ösztöndíj. Az ösztöndíj célja a PhD fokozattal rendelkező kutatómunkában aktívan tevékenykedő posztdoktori képzésben dolgozó, előrehaladott és önálló eredményekkel rendelkező fiatal kutatók szakmai területén az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett konferencián történő részvétel támogatása, a részvételi és utazási költségek részleges fedezésével. A tudományos utazási hozzájárulás Az AMAT személyenként 620.000 forinttal járul az utazási költségekhez. A pályázatban minden fiatal (35 évig) kutató a tudomány bármely ágazatából részt vehet, amennyiben a Kárpát-Pannon medencében él és dolgozik. A pályázatra a következő anyagokat kell benyújtani: 1.) A számú mellékletben feltüntetett szempontokon és dokumentumokon kívül, a pályázandó konferencia neve, időpontja és helyszíne, 2.) rövid (max. 4 oldalas) életrajz.
  3. Elnyert pályázatokkal, valamint publikációkkal dokumentáltan kiemelkedően sikeres tudományos munkát végző, 40 évnél fiatalabb kutatók számára meghirdetjük a 2022 évi Amerikai Magyar Akadémikusok Alapítvány Fiatal Kutatói díjait. A díj egyenkénti összege 600.000 Forint, amelyet a díjazott szakmai fejlődésére és kutatásának támogatására használhat fel. A pályázathoz be kell nyújtani a következő anyagokat: 1.) A számú mellékletben feltüntetett szempontokon és dokumentumokon kívül, egy rövid (max. 4 oldalas) tudományos életrajz és publikációs lista, 2.) esszé a pályázat tervezett felhasználásáról, 3.) egy 4-percnél nem hosszabb videofelvétel a pályázó bemutatkozásával, amelyben kutatói aspirációjáról és céljairól beszél. A pályázat bírálati kritériumai a csatolt mellékletben találhatók meg. Két pályázat kerül odaítélésre.

 

A pályázatot emailen kell beküldeni Prof. Tigyi Gábor, az AMAAL Kuratórium elnökének a gtigyi@me.com címre 2022, március 15-ig.

 

A 2022 évi AMAAL Ösztöndíjak Pályázati kívánalmai, Kiválasztási eljárása és Beszámoltatási feltételei

 

A pályázat három „Ösztöndíj” megnevezésű elemet tartalmaz, amelyek céljai a következők:

  1. Doktori iskolában tanuló tudományos kutatómunkában aktívan tevékenykedő hallgatók számára támogatási ösztöndíj, a hallgató szakmai területén az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett konferencián történő részvétel támogatására, a részvételi és utazási költségek részleges fedezésével. Évente két díjazott, egyenként 620.000 forint támogatással.
  2. A PhD fokozattal rendelkező kutatómunkában aktívan tevékenykedő posztdoktori képzésben dolgozó, előrehaladott és önálló eredményekkel rendelkező 35 évnél fiatalabb kutatók szakmai területén az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett konferencián történő részvétel támogatására, a részvételi és utazási költségek részleges fedezésével. Évente két díjazott, egyenként 620.000 forint támogatással.
  3. PhD fokozattal rendelkező és önálló kutatási témában számottevő és jelentős eredményeket elért fiatal (ie. 40 évnél fiatalabb) kutató munkájának támogatása az AMAAL díj odaítélésével, amelyet a nyertes a kutatáshoz kapcsolódó munka restrikcióktól mentes bármely, de indokolt költségének fedezésére használhat fel egyéb megkötöttség nélkül, beleértve a részleges fizetés kiegészítést is. Évente a két díjazott egyenként 600.000 forint támogatásban részesül.

Kiválasztási eljárás mechanizmusa:

A fenti három támogatás a már évek óta folyó AMAT ösztöndíjak gyakorlatának eredményes folytatását van hívatva lehetővé tenni a 2022. év folyamán.

A kiválasztás alapelve a szakmai kiválóság, amelyet az AMAAL tagjaiból összeválogatott szakzsűri egy meghirdetett pontrendszer alapján ítél meg (lásd alább). A Bíráló bizottság a pontszámok összesítése alapján pályázói rangsort állít fel és ennek a rangsornak a figyelembevételével választja ki a díjazottokat.

 

A doktori támogatás odaítélésének bírálati pontozó lapját az 1 sz. Melléklet tünteti fel. A maximálisan elérhető pontszám 310 pont. 

A posztdoktori támogatás odaítélésének bírálati pontozó lapját az 2 sz. Melléklet tünteti fel. A maximálisan elérhető pontszám 310 pont. Az eredményhirdetés 2022 május 6-án lesz.

A fiatal Kutatói AMAT díj odaítélésének bírálati pontozó lapját az 3 sz. Melléklet tünteti fel. A maximálisan elérhető pontszám 300 pont. A díjakat az MTA 2022 évi Közgyűlésén, a doktori hallgatói és a posztdoktori díjakat az AMAAL 2022 évi Konferencián május 6-án adjuk át.

 

Az ösztöndíj elszámolása

Az doktori és posztdoktori utazási támogatás felhasználásáról a támogatottnak részletes pénzügyi elszámolást nem kell benyújtania de a konferenciára elfogadott jelentkezés-regisztráció, a konferencia absztrakt kiadványból a prezentáció másolatát, és a Magyarországra történő visszautazást tanúsító beszállókártya másolatát a támogatottnak a konferenciáról történt hazautazás után 15 napon belül fél oldalas beszámolóval együtt kell az AMA Alapítványhoz el kell juttatnia email formájában (gtigyi@me.com).

 

Nyilvánosság

Az támogatott vállalja, hogy a megvalósult program, projekt tevékenységei során létrejött eredményeket közlő kiadványaiban az AMA Alapítvány nevét és hivatalos grafikai logóját, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevét és hivatalos grafikai logóját, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap nevét megjeleníti.

1 számú melléklet

 

Bírálati szempontok doktori hallgatói támogatás elbírálására

Maximálisan elérhető pontszám 310 pont

Pontszám

A pályázónak egy USA-ban megrendezett nemzeti-nemzetközi konferenciára bejelentendő, a társszerzők által jóváhagyott, első szerzős absztrakt tervezettel kell rendelkeznie.  Fel kell tüntetni a pályázandó konferencia nevét, időpontját és helyszínét. Csatolmányként be kell adni az absztrakt címét és a maximum 500 szavas tervezett, de nem feltétlenül végleges szövegét.

100

A Doktori képzés témavezetőjének értékelő és részletes ajánlása (max 1 oldal)

25

A pályázó a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges, a doktori iskola által beszámításra kerülő szakmai és művészeti teljesítmény legalább 50%-ával rendelkezik és ezt a doktori iskola vezetője igazolja.

50

A pályázó a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges, a doktori iskola által beszámításra kerülő szakmai teljesítmény legalább 25%-ával rendelkezik és ezt a doktori iskola vezetője igazolja.

25

A pályázó az Országos Tudományos Diákköri Tanács által adományozott Pro

Scientia/Arte Aranyérem kitüntetésben részesült[1]

50

A pályázó az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért 

I. helyezéssel rendelkezik[2]

30

A pályázó az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért 

II. helyezéssel rendelkezik[3]

20

A pályázó az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért 

III. helyezéssel rendelkezik;[4]

10

 

 

 

 

2 számú melléklet

 

Bírálati szempontok A posztdoktori támogatás elbírálására

Maximálisan elérhető pontszám 310 pont.

Pontszám

A pályázónak egy USA-ban megrendezett nemzeti-nemzetközi konferenciára bejelentendő, a társszerzők által jóváhagyott, első szerzős absztrakt tervezettel kell rendelkeznie.  Fel kell tüntetni a pályázandó konferencia nevét, időpontját és helyszínét. Csatolmányként be kell adni az absztrakt címét és a maximum 500 szavas tervezett, de nem feltétlenül végleges szövegét.

100

A pályázó a témavezetőjének ajánlása a pályázó szakmai fejlődésének és kutatói önállóság elérése felé történő haladás részletezésével (max. 1 oldal)

50

A pályázó “peer-reviewed” tudományos dolgozatainak száma

50

A pályázó tudományos dolgozatainak kumulatív impakt faktora

50

A pályázó konferenciákon első szerzőként prezentált tudományos absztraktjainak száma

20

A pályázó megadott szabadalommal rendelkezik, amelyben a saját része legalább 25%.

20

 Egyéb szakmai tevékenység  

(pl. részvétel tudományos közéletben, szerkesztői, szakértői, bírálói tevékenység, tudományos ismeretterjesztő tevékenység, stb.)

 

20

 

 

 

3 számú melléklet

 

Bírálati szempontok a Fiatal Kutatói támogatás elbírálására

Maximálisan elérhető pontszám 300 pont.

Pontszám

Két oldalas esszé a pályázó kutatói pályát illető távlati elképzeléseiről és a támogatás tervezett felhasználásáról és feltételezett hatásáról céljai megvalósításának érdekében.

100

A pályázó a csoport- vagy témavezetőjének vagy intézet/intézmény szakami igazgatójának ajánlása a pályázó szakmai fejlődésének és kutatói önállóság a megfelelő szakmai szinten lévő „peer group” összehasonlító részletezésével. Maximum 1 oldal terjedelemben.

50

A pályázó „peer-reviewed” tudományos dolgozatainak száma

50

A pályázó tudományos dolgozatainak kumulatív impakt faktora

50

A pályázó konferenciákon első szerzőként prezentált tudományos absztraktjainak száma

15

A pályázó megadott szabadalommal rendelkezik, amelyben a saját része legalább 25%.

15

 Egyéb szakmai tevékenység  

(pl. részvétel tudományos közéletben, szerkesztői, szakértői, bírálói tevékenység, tudományos ismeretterjesztő tevékenység, stb.)

 

20

 

 

 

 

[1] amennyiben több OTDK helyezése és Pro Scientia/Arte Aranyérme is van a pályázónak, akkor a Pályázati Adatlapon a Pro Scientia Aranyérmet, valamint egy db OTDK első helyezést kell feltüntetni, de a pontszámításnál kizárólag a Pro Scientia/Arte Aranyérem vehető figyelembe, mint a magasabb pontszámú eredmény.

[2] amennyiben az OTDK-n több helyezést is elért a pályázó, a Pályázati Adatlapon csak a legjobb eredményét kell feltüntetni, az OTDK-n elért I., II., III. helyezésért csak egyszer adható pont.

[3] amennyiben az OTDK-n több helyezést is elért a pályázó, a Pályázati Adatlapon csak a legjobb eredményét kell feltüntetni, az OTDK-n elért I., II., III. helyezésért csak egyszer adható pont.

[4] amennyiben az OTDK-n több helyezést is elért a pályázó, a Pályázati Adatlapon csak a legjobb eredményét kell feltüntetni, az OTDK-n elért I., II., III. helyezésért csak egyszer adható pont.