Örömmel adjuk hírül, hogy 63 éves fennállás után új nevet kapott a Konzerváló Fogászati Klinika. Új nevünk: Helyreállító Fogászati és Endodonciai Klinika. 

Ma már a tudomány, továbbá jelentős részben a nemzetközi oktatás és a szakmai kommunikáció nyelve az angol. Az angolszász területeken, beleértve számos neves egyetemet is, az azonos jellegű klinikák angol neve: Department of Restorative Dentistry and Endodontics. Ez a neve a tantárgynak, és a szakmai társaságoknak is. A hosszabb név kifejezi azt az óriási fejlődést, ami az elmúlt 20 évben az endodoncia területén végbe ment és így önálló tudományággá fejlődött. Ennek köszönhető, hogy 2018 óta már Magyarországon is önálló szakvizsga lett. Az angol tankönyvek is külön készülnek a két tantárgyhoz, az endodonciához és a restauratív vagy helyreállító fogászathoz. Szerettük volna, ha ezek az önálló tárgyak megjelennek Klinikánk nevében is.

A fentiekből adódóan az új tantárgy és klinika név nagymértékben segíti a hallgatók tájékozódását a nemzetközi szakirodalomban. Jelentősen növeli a Klinika, a Fogorvostudományi Kar és végső soron a Semmelweis Egyetem nemzetközi láthatóságát, könnyebb azonosíthatóságát és reputációját. A nemzetközi rangsorokban történő előre lépésnek is egyik feltétele az ismertség növelése. A fenti adminisztratív változások mögött komoly szakmai változások is folyamatban vannak vagy részben már meg is valósultak. Remélem, hogy ezzel sikerül hozzájárulni ahhoz, hogy Egyetemünk és Karunk a világ 100 legjobb egyeteme közé jusson.

Üdvözlettel
Dr. Vág János egyetemi tanár
Helyreállító Fogászati és Endodonciai Klinika igazgatója