A Kormány 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt az  egészségügyi dolgozók és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók 2020. november 11. napjától közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményre jogosultak. 

A rendelet 1. §-a értelmében ingyenesen, a menetjegy megvásárlása nélkül (a továbbiakban: utazási kedvezmény) veheti igénybe a helyközi és a helyi személyszállítási közszolgáltatást az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3. § d) pontja szerinti egészségügyi dolgozó, valamint az az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató, aki a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben közreműködik.
Az egészségügyi dolgozó az 1. § szerinti közforgalmú személyszállítási utazási kedvezmény igénybevételére való jogosultság igazolása céljából a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt és az egészségügyi intézmény által a rendelet 1. melléklete szerint kiállított igazolást köteles az ellenőrzés esetén felmutatni.
A koronavírus-világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató az 1. § szerinti közforgalmú személyszállítási utazási  kedvezmény igénybevételére való jogosultság igazolása céljából a hallgatói jogviszonyát igazoló igazolványt, valamint az őt foglalkoztató egészségügyi intézmény által az 1. melléklet szerint kiállított igazolást köteles az ellenőrzés esetén felmutatni.
Az 1. § szerinti közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményre való jogosultság igazolása céljából ezen túl más igazolás nem kérhető.
Az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes. Az utazási kedvezmény a helyjegyre, valamint a pótjegyre is vonatkozik.

Igazolás utazási kedvezményhez (minta)

Az igazolás kiállításáról az E/27/2020. (XI.12.) számú rektori-kancellári utasítás rendelkezik. 

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság