Tisztelt Munkatársak!

A 2020. június 30-án minden érintett közalkalmazottunk részére e-mailen és e-tárhelyen keresztül is eljuttatott tájékoztatással összhangban az alábbiakra hívjuk fel ezúton is azon dolgozóink figyelmét, akik a 275/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet alapján 2020. július 1-jén egyszeri (bruttó 500.000 Ft összegű) rendkívüli juttatásban részesültek.

A rendkívüli juttatásban részesült dolgozók egymástól eltérő nettó kifizetéseket kaphattak az azonos összegű bruttó juttatás számfejtése után. Ez a helyzet a következő okok miatt állhatott elő:

  • a hónap közben számfejtett bruttó összeg esetén a személyijövedelemadó-előleg számfejtése során – a jogszabályi előírások szerint – már érvényesítésre kellett kerülnie a kedvezményeknek, így pl. a családi adó- és járulékkedvezményeknek is. Ennek eredményeként eltérő nettó összeget kapott az egy, kettő és több gyermekes dolgozó.
  • emellett a hónap első kifizetésekor kerülhettek érvényesítésre egyéb levonások is, például az egyes adósságtörlesztő részletek, továbbá más egyéni kötelezettségek is.

Tekintettel arra, hogy a havi főszámfejtést megelőző, bruttó 500.000 Ft összegű rendkívüli juttatás számfejtésekor (június 28-án) az adó- és járulékkedvezmények június hónapra vonatkozóan már érvényesítésre kerültek, a július 6-án kifizetett nettó munkabérnél ezek a kedvezmények júniusra vonatkozóan már nem érvényesültek, azaz egyes dolgozók eltérést érzékelhetnek a júniusi bérkifizetésben a korábbi hónapok szokásos nettó kifizetéséhez képest. 

Adó- és járulékkedvezmény, valamint esetleges munkabért terhelő levonások nélkül a bruttó 500.000 Ft-os rendkívüli jutalom nettó összege 332.500 Ft volt. Amennyiben a június havi  nettó munkabérük kevesebb a szokásos havi munkabérüknél, kérjük ellenőrizzék, hogy az egyszeri rendkívüli juttatás átutalt nettó összege magasabb volt-e a fenti összegnél. 

Megértésüket köszönjük. 

Semmelweis Egyetem

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság