Tisztelt Munkatársak!

A veszélyhelyzet során nyújtott többletmunkájuk elismeréseként az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri (bruttó 500.000 Ft összegű) rendkívüli juttatásra jogosultak. A 275/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet értelmében a rendkívüli juttatást a jogosult részére 2020. július 1. napján kell kifizetni.

A rendkívüli juttatásra az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény szerinti azon egészségügyi és egészségügyben dolgozók jogosultak, akik a Korm. rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelnek. Az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmény esetében kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozó, valamint a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működtetésében részt vevő egészségügyben dolgozó jogosult a rendkívüli juttatásra. A rendkívüli juttatásra jogosultak továbbá az egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló, a veszélyhelyzeti betegellátásban részt vevő orvostanhallgatók.
A rendkívüli juttatásban azok részesíthetők, akik jogviszonya közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál 2020. április 1. napján és az igénylés kezdetének időpontjában is (a NEAK által rendelkezésre bocsátott tájékoztató szerint 2020. június 10-én) fennállt.

A szakorvosképzésért felelős államigazgatási szerv által foglalkoztatott rezidens esetében a támogatást az elsődleges képzőhelyként megjelölt, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató jogosult igényelni.
A rendkívüli juttatásra való jogosultságot az egészségügyi és egészségügyben dolgozó munkáltatója, illetve megbízója képviseletére jogosult személy állapítja meg.

Az igénylésre 2020. június 19-ig van lehetőség a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatrögzítési rendszerében, az igénylést az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság végzi a rendelkezésére álló adatok alapján. 

A rendkívüli juttatásra jogosultak körének pontos meghatározása érdekében megkeressük a szervezeti egységek vezetőit. 

275/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet (Magyar Közlöny 2020. évi 141. szám)

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság