A szeptember 2-i tanévnyitó ünnepséggel csaknem 2000 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem különböző, magyar nyelvű képzésein. A következő összeállításban számukra gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat.  

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után augusztusban minden gólya egy tájékoztató csomagot kap postai úton, melyben többek között a gólyatábori meghívó és az  információkkal teli Gólyahír újság is megtalálható, ami az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) és Semmelweis Alumni közös kiadványa. Az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar leendő hallgatói a Korányi Frigyes Szakkollégiumról szóló tájékoztatót is kapnak, melyben az intézményi lehetőségekről és a felvételi rendszerről olvashatnak – mondta Kiss Boldizsár, az IÖCS tagja, a gólyatábor szervezője.

A sikeres felvételit követően a hatnapos gólyatáborban (augusztus 22-27.) találkozhatnak először az elsőévesek az „egyetemi élettel”. Az eseményt az IÖCS szervezi, jelentkezni a honlapjukon keresztül lehet augusztus 21-ig – tájékoztatott Kiss Boldizsár. Regisztrálni a tájékoztató csomagban található kóddal valamint egy kézzel írott és fényképpel ellátott bemutatkozó levéllel lehet. Ez utóbbi nemcsak a szervezők munkáját segíti, de a gólyák beilleszkedését is megkönnyíti már a pályaudvari várakozásnál – magyarázza a gólyatábor szervezője. A szakmai tájékoztatók mellett számos játékos, sportos program várja az elsőéveseket a tatai táborban.

A kollégiumi elhelyezésért augusztus 13-ig a Neptun rendszeren keresztül lehet pályázni. Az egyetem hat kollégiuma közül választhatnak a hallgatók. A legnagyobb a Balassa János Kollégium 366 férőhellyel, főként háromfős szobákkal. A négyszintes Markusovszky Lajos Kollégium a Nagyvárad tértől pár perces sétára van, míg a Selye János Kollégium a belvárosban található. A Korányi Frigyes Szakkollégiumot élénk társasági élet jellemzi, de tudományos fórum és kurzusok is várják a hallgatókat. Az újpesti id. Bókay János Kollégium 55 tanulónak biztosít szállást, bútorokkal és hűtővel felszerelt szobái komfortosak. A zöldövezetben található Kátai Gábor Kollégium kétágyas szobái jól felszereltek, az épületben számítógépterem, konditerem és mosókonyha is található. Bármely ezzel kapcsolatos kérdéssel a Kollégiumi Igazgatósághoz kell fordulni.

A gólyatábor, majd az azt követő szeptember 2-i ünnepélyes tanévnyitó utáni első teendő a beiratkozás, ami karonként eltérő időpontban, szeptember 2-től kezdődik meg (részletesen a tanév rendjében). A beiratkozás napján a regisztrációs időszak is megnyílik, ekkor lehet a tárgyakat felvenni a Neptun rendszeren keresztül.  A tanévnyitó, beiratkozás, szorgalmi- és vizsgaidőszak időpontjáról részletes információk a 2017/2018-as tanév rendjében találhatók, ahol karokra lebontva, kronológiai sorrendben vannak feltüntetve az események.

Első tantárgyfelvételnél jó tudni, hogy az egyetemi oktatás előadásokra, szemináriumokra és gyakorlatokra oszlik. Tantárgytípusokat tekintve három csoport különíthető el: kötelező, kötelezően és szabadon választható tantárgyak. A tárgyak kreditekért (tantárgyakhoz rendelt tanulmányi pont) teljesíthetők, az átlagosan előírt kreditérték félévenként 30, de ez szakonként változhat.

A hallgatók a tanulmányukkal kapcsolatos hivatalos ügyekben a kari Dékáni Hivatalokhoz illetve a tanulmányi osztályhoz fordulhatnak.  

A tanulmányi ösztöndíjat minden félév végén a tanulmányi átlag alapján számolják ki. Fontos, hogy csak az aktív, állami ösztöndíjas képzésen tanulók kaphatnak juttatást, az előző félévben nyújtott teljesítményük alapján, akkor, ha a mintatanterv alapján felvették tárgyaikat és teljesítették az előírt kreditszámokat. A szakonként vagy évfolyamonként kialakított lista felső 50 százaléka kaphat ösztöndíjat, akik Neptun üzenetben értesülhetnek a támogatásról. Ezen túl további hallgatói juttatásra is lehet pályázni, ilyen például a rendszeres vagy rendkívüli szociális támogatás, alaptámogatás, közéleti ösztöndíj valamint szakmai, tudományos ösztöndíj. A juttatásokat banki hálózaton keresztül utalja az egyetem, ezért mindehhez elengedhetetlen egy bankkártya és az ahhoz tartozó bankszámlaszám, melyet beiratkozáskor kell leadni. A hallgató a diákigazolványát a Neptun rendszeren keresztül igényelheti, de ehhez szükség lesz az Okmányirodától kapott NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer)-azonosítóra is.

A Neptun rendszer a semmelweis.hu oldalon keresztül érhető el, a belépéshez egyéni azonosító és jelszó szükséges. Az első bejelentkezést követően az adatok védelme érdekében kötelező a jelszó megváltoztatása. A tanulmányi ügyek intézésén túl, tantárgy- és vizsgafelvételre is lehetőség van, de az elért érdemjegyről, kreditekről, aktuális órarendről, kapott ösztöndíjakról és a szakmai gyakorlatról is tájékoztatást ad, valamint a kollégiumi díj utalása is ezen keresztül történik.

Az egyetemi évek során a hallgatóknak rengeteg tan- és szakkönyvet, folyóiratot, disszertációt kell tanulmányozni. Az intézmény Központi Könyvtárát a Mikszáth tér 5. szám alatt a nap 24 órájában látogathatják az egyetem hallgatói; három szinten, olvasó- és gépteremmel, ingyenes WIFI-vel és rengeteg szakkönyvvel. Az Elméleti Orvostudományi Központban található kétszintes könyvtár hétfőtől péntekig, reggel 9-től este 8-ig várja a hallgatókat, a Tűzoltó utcában.

Több állandó és időszakos sportolási és kulturális kedvezményre is jogosultak az egyetem hallgatói és munkatársai, melyeket ezen a felületen lehet megtekinteni.  Az intézmény weboldalát valamint hivatalos Facebook oldalát a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság működteti. Mindkét felület naponta frissülő tartalommal, hírekkel, számos fotóval és videóval találkozhat az érdeklődő.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila és Bérczi Valter – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.