Augusztus 17-én megkezdődött a Semmelweis Egyetem hat karának gólyatábora a Tatai Ifjúsági Táborban, amin több mint 700 leendő elsőéves vesz részt. A megérkezés napját követő reggelen, a tábor fórumnapján dr. Merkely Béla rektor köszöntötte a gólyákat, akik ezután csoportokra válva saját karuk vezetőivel, oktatóival ismerkedhettek a beszélgetéseken. A tábort idén is közösen szervezte meg a Hallgatói Önkormányzat és az Instruktor Öntevékeny Csoport.

„Szeretettel köszöntöm az új Semmelweis Polgárokat, gratulálok ahhoz, hogy felvételt nyertek Közép-Európa egyik legnevesebb egyetemére, amely a hazai felsőoktatási intézmények zászlóshajója” – mondta köszöntőjében a gólyatábor fórumnapjának reggelén a leendő elsőéves hallgatóknak dr. Merkely Béla. A rektor emlékeztetett arra, hogy az orvos- és egészségtudományi területen a Semmelweis Egyetem karaira való bejutáshoz kellett a legtöbb pont, így a legmagasabb szintű teljesítmény. „Önök Magyarország jövendőbeli elit csapata, akik egy életre szóló hivatást választottak, amit egy egész pálya során lehet örömmel végezni” – fogalmazott.

A rektor kitért a hallgatók járvány elleni védekezésben való aktív részvételére, mint fogalmazott, nagyon gyorsan felnőtté kellett válniuk, és az a tény, hogy ilyen magas szinten helyt tudtak állni, az egyetem jubileumi évben megújított új, gyakorlatorientált kurrikulumának is köszönhető.

Jövőbeli hivatásukra való felkészülés során részben a könyvekből, de leginkább a betegektől fognak tudni tanulni, ezt pedig az új kurrikulum biztosítja. A Semmelweis Egyetemen hazai szinten egyedülálló módon kiemelt szerepet játszik a gyakorlati oktatás, így lesznek olyan évek, amikor kilépnek az ’iskolapadból’ és velünk, klinikusokkal együtt fognak tanulni, dolgozni

– mutatott rá a rektor.

Dr. Merkely Béla azt kívánta a gólyáknak, hogy a következő évek életük legboldogabb, legmeghatározóbb időszaka legyen, amikor valódi barátságok, szerelmek szövődnek és megvalósítják életük elsődleges célját: azt, hogy felkészülnek erre az egyedülálló hivatásra.

A rektor beszéde után Bódis Bendegúz az IÖCS elnöke Tripolszky Bálintot, a Hallgatói Önkormányzat elnökét szólította a  pódiumra, hogy köszöntse a jelenlévőket. „Egy hosszú út első állomásához érkeztetek, melyen rengeteg kihívás és sok lehetőség vár majd Titeket. Azért nyertetek Ti felvételt, mert Ti vagytok képesek arra, hogy ezeknek a kihívásoknak megfeleljetek. A kihívásoknál pedig egy valamiből mindig több fog jutni élményből, maradandó pozitív emlékekből” – emelte ki a HÖK elnöke. Köszöntőjének végén hozzátette, a táborban jelen lévő oktatók, a Hallgatói Önkormányzat tagjai és az instruktorok, mind azon dolgoznak, hogy a leendő elsőévesek mihamarabb a Semmelweis közösségének integráns részeivé válhassanak, és pár hét múlva mikor beiratkoznak az egyetemre, már úgy tudjanak oda belépni, mintha haza érkeztek volna.

A beszédek és az ajándékcsomagok kiosztása után a gólyák karok szerint szétválva ismerkedhettek leendő vezetőikkel, oktatóikkal a fórumbeszélgetéseken.

A tábort idén is az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) közösen szervezi. A HÖK közel 30 fős szervezőcsapata felel a fórumnap lebonyolításáért és az esti táncos rendezvények teljes körű megvalósításáért. A vendégfellépők meghívása, valamint a műsorok technikai biztosítása is az ő munkájuk része. A HÖK két rendezvény koordinátora, Besenczi Benedek és Bakó Benedek kérdésünkre kiemelte, igyekeztek úgy kiválasztani a meghívottakat, hogy többféle stílusban, lehetőleg minden igényt ki tudjanak elégíteni az esti szórakozáshoz.

A gólyatábor a Zöld Egyetem Projekt részeként továbbra is kiemelten figyel az ökológiai lábnyom csökkentésére, egyebek mellett szelektív hulladékgyűjtéssel, repoharak használatával, emellett törekszenek a műanyagmentességre is. A táborozók kényelmét szolgálja, hogy idén bevezették a kártyás fizetést is. További újítás, hogy a tábor egységes arculatát a Brand és Marketing Igazgatósággal együttműködve tervezték meg a szervezők, beleértve  az IÖCS összes szolgáltató egysége, az úgynevezett gebinek tábláit, a gólyák ajándékcsomagjának tárgyait díszítő logókat, feliratokat és a játékok állomásain gyűjthető pecséteket, amihez egy tábori útlevelet is kaptak a leendő hallgatók.

A fórumnap beszélgetésein kívül, a reggeltől estig tartó ismerkedő programok és játékok szervezésén, megvalósításán az IÖCS több száz önkéntese dolgozik a gólyatábor ideje alatt. Kismarjai Kata és Vigh Lídia Laura táborszervezők kiemelték, hogy bár nagyon sok programmal készültek az idei táborra, mégis próbáltak egy kicsit lazítani az időbeosztáson, hogy a résztvevőknek a pihenésre és töltődésre is maradjon idejük. Ennek szellemében egy új társasjáték sarkot is kialakítottak, valamint megújult az úgynevezett dekor gebin is, ahol puffokon, babzsákokon lehet pihenni, hajat fonni, hennázni, ha valaki kicsit elvonulna a zajos eseményforgatagból.  Esemény pedig bőven van, hiszen sportnap, strandnap, és a karok közötti kapcsolatépítést segítő kooperációs nap is szerepel az augusztus 22-ig tartó tábor programtervében.

A biztonságos tábori részvételhez a járványügyi óvintézkedések jegyében, minden résztvevőnek rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal, vagy az EESZT applikációból letölthető oltási igazolással. A tábor területén számos fertőtlenítőállomás lett kihelyezve, valamint rollupok hívják fel a figyelmet a szabályok betartására, amit a szervezők folyamatosan ellenőriznek.
 
Dobozi Pálma, Hiller Balázs
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.