Előadás és beszélgetés a HPV-ről megelőzésről, szűrésekről – Beszámoló

  1. február első hetében az Egészségtudományi Kar hallgatói számára megvalósult egy hiánypótló program: előadás és beszélgetés egy sokakat érintő, ám keveset emlegetett témáról, a HPV-ről.  A program apropóját erősítette az, hogy minden év január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, így ehhez csatlakozva a vizsgaidőszak utánra szerveztük az alkalmat, hogy minél több hallgató el tudjon jönni.

Kezdésképp minden résztvevő feltűzhetett magának egy kiválasztott horgolt mályvavirágot. A programon 25 lelkes hallgató vett részt, akik hasznos hozzászólásokkal is gazdagították az alkalmat. A mályvavirág kitűző és a rózsaszín póló is fontos üzenetet hordozott: „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért” szólaltunk fel szimbólikusan.

Az elméleti bevezetővel folytattuk a programot, a témákat a legfrissebb szakmai ajánlások és eredmények szintjén járta körül az előadó Dr. Fogarasi-Grenczer Andrea.  

  • A Humán Papillómavírusról röviden
  • A HPV fertőzés sajátosságai
  • Mit kezdjünk az eredménnyel? Kell-e változtatnom valamin?
  • Mi van a szájüreggel-garattal? Ott is megtelepedhet a vírus?
  • Miért kell szűrővizsgálatra járni?
  • Szexualitás és intim higiéne, megelőzés
  • Mályvavirág Alapítvány működése

Az előadás közben és után mindenki fűzhetett gyöngyökből karkötőket, daganatban érintett hölgyek számára, hogy megajándékozhassunk Őt a remény gyöngyeivel.

A programon való részvételnek köszönhetően a hallgatók Mályvavirág Nagykövetté váltak, így a méhnyakrák megelőzésében fontos szerepet tölhetnek be a jövőben, továbbadhatják a HPV elleni védőoltásról és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságáról tanultakat.

A visszajelzések alapján mindenki nagyon jól érezte magát, és sok hasznos tudással bővítette jövőbeli egészségügyi szakdolgozói kompetenciáit.