Gyakorlati hetek, elméleti hetek…vagy másképp bejárós és nem bejáros hetek. Az online heteken van, hogy reggeltől estig a gép előtt ülünk, és amikor épp nem órán vagyunk, akkor is állandó készenlétben állunk mikor jön egy újabb neptun üzenet, vagy e-mail. Nem könnyű magunkat ennyi otthon töltött idő mellett rendszerezni és tanulásra ösztönözni. Mégis szeretnék néhány apró, egyszerű tanáccsal ebben segíteni.

  1. Tervezés
forrás: pixabay

Nem véletlenül a tervezés az első, minden nagyobb feladat előtt, hiszen segít minket tisztábban látni hosszabb távon. Mivel az előadások nagy részére nem kell bejárnunk, valamennyi időt megspórolunk. Azt azért nem mondanám, hogy rengeteg időnk lett így, de az biztos, hogy otthon a megszokottnál többet töltünk.

Kezdésnek alakítsunk ki egy napirendet. Ez az elején lehet egy felületesebb terv, aztán később egyre jobban belejövünk majd az időnk beosztásába. Fontos, hogy tervezéskor ne legyünk nagyon szigorúak magunkkal, a szünetekkel is kalkuláljunk mindig és az étkezésekről, sportolásról sem feledkeztünk meg.A napirend mindig egy iránymutatás csak, sosincs kőbe vésve, éppen ezért elkeseredni sem kell, ha valamikor nem tudjuk magunkat tartani hozzá. Íme pár ötlet, amik segíthetnek:

– Az ajtóra vagy egy jól látható helyre színes post it-eket helyezz el, amikre a napi feladatait írd le. Mikor épp kész vagy velük ünnepélyesen lekerülhetnek az ajtóról, és innen látod majd mennyi mindent megcsináltál már. Lehet az is, hogy egy-egy sorozat nézést is ehhez kötsz, ha már nem marad feladat az ajtón jöhet a megérdemelt pihenés.

– Nagyon sok tervezős alkalmazás elérhető már a telefonon, ha te alapból is olyan típus vagy, hogy mindent a mobilod naptárában rögzítesz, akkor ez neked való lehet.

– Van, aki sokkal jobban szereti leírni a teendőit, ha papírra veti őket, már egy fokkal rendszerezettebbnek érzi magát. Érdemes beszerezni egy naptárt, amikben a legtöbbször már több napirend vagy akár heti rend tervezős oldal is megtalálható. Ha kreatívabb vagy meg is rajzolhatod ezeket magadnak, de az interneten (pl.: pinterest) is rengeteg ilyen tervezőt lehet találni, és kinyomtatni.

  1. Aktív „jelenlét” az órán
forrás: pixabay

Bár nagyon nehéz már estefelé egy-egy hosszabb órára koncentrálni, mégis jobb, ha ekkor figyelünk és jegyzetelünk, hiába kerülnek fel végül az órai hanganyagok, ezeket később sokkal nehezebb lesz majd visszahallgatni, arról nem is beszélve, hogy időigényes.

Egy online héten tulajdonképpen 2 hétnyi tananyag megy le…ez nagyon sok, ezért pár naponta nézzünk rá a Moodle-ra, egyrészt a tanárok látják ki mikor lépett be utoljára, másrészt mi is látjuk így mennyi tananyag került fel egy adott tárgyból, tudjuk követni nagyjából hol tartunk, és nem fog minket meglepetésként érni egy zh vagy vizsga előtt, hogy milyen sok diasor van.

Fontos dátumokat mindig jegyezzük fel magunknak külön (naptár, vagy telefon) mikorra kell a beadandó, esetleges zh vagy vizsgaidőpontok, mert a sok többi infó között el fogjuk felejteni őket.

  1. Mozduljunk ki, szó szerint
forrás: pixabay

Egy-két otthon töltött nap után terápiás hatása van, akár csak a boltba kimenni. Ha két óra között van egy kisebb szüneted, menj ki a szabadba, még, ha csak egy 10-15 perces sétára is. Iktassuk be a mozgást az életünkbe, akkor is, ha ezt csak otthon tudjuk megtenni: ehhez egy jó olvasmány Lotti cikke: Sportolás a nappaliban?

 

Bognár Réka, dietetikus hallgató