Szinte mindannyian tudjuk, hogy a rohanó életünkkel együtt jár az is, hogy nagymértékben terheljük a környezetünket. Sokan érezzük, hogy tennünk kellene ez ellen, de mivel kéne elkezdeni és hogyan? Az induláshoz szeretnék egy pár praktikus ötlettel szolgálni, mert minden kezdet csak addig nehéz, amíg nincs az elmélet átültetve a gyakorlatba.

Jöjjenek a tippek:

  1. Teljesen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van otthon egy zacskónyi zacskója. Ezeket hibátlanul fel lehet használni többször egymás után pl. bevásárláskor, egészen addig, amíg teljesen el nem vékonyodnak.  A zöldséges/pékárus kis műanyag szatyrokból is elég, ha van az embernek 4-5 darabja, mert ezeket is újra fel lehet használni. Ilyenkor a zöldség lemérésénél a régi matricára minden gond nélkül rá lehet ragasztani az újat, vagy akár a régit leszedve teljesen ’új’-ként lehet kezelni azokat. Ha ezek a zacskók is teljesen tönkrementek, akkor felhasználhatóak macskaalom kiürítésnél valamint kedvenc négylábúnk sétáltatása alatt is örök nyugalomra helyezhetjük őket 😉
  2. Menza. Sokan vagyunk úgy, hogy nincs időnk két óra között nyugodtan megebédelni, ezért elvitelre kérjük a választott elemózsiát. Ezt megtehetjük úgy is, hogy hozunk magunkkal ételhordót/műanyag dobozt és abba kérjük az étket. Ezzel is eggyel kevesebb műanyag hulladékot termeltünk és utána nem tart 2 percnél tovább elmosni ezt a dobozt otthon, így másnap ismét el tudjuk hozni magunkkal. Evőeszközzel ugyanez a forgatókönyv. Annyival még egyszerűbb, hogy egy villa vagy egy kanál még helyet sem foglal a táskánkban. Elutazik az üres dobozban és a nap végén együtt vesznek fürdőt a mosogatóban tiszta lelkiismerettel, hogy aznap is egy picivel hozzájárultak egy zöldülő egyetemista, valamint a bolygó életéhez.
  3. Főzés otthon. Ezzel a saját pénztárcánkat is kíméljük, valamint nem termelünk felesleges szemetet, ha az ebédet egy hazai dobozban hozzuk magunkkal. Nehéz kis adagot főzni, ezért egy főzés alkalmával akár 2-3 napra is megoldható az ebédünk, amivel időt is nyerünk.
    kép: flickr.com
  4. Vászonszatyrok. Ez egy lépéssel a műanyag szatyor ismételt felhasználása felett helyezkedik el. Szintén a bevásárlásnál könnyíthetjük a saját- és Földünk életét, ha ebben visszük haza a zsákmányt. Mostanság már kaphatóak szinte teljesen átlátszóak is, amit szeretnek az eladók, mert látszik, hogy miből mennyit vettünk. Ami még ideálisabb, hogy ezt el lehet készíteni otthon régi konyharuhából/textil zsebkendőből is, 3 oldalát összevarrjuk és el is készült. Ha koszos lesz, ki lehet mosni és még hosszú évekig lehet használni.
  5. Lámpák lekapcsolása az üres termekben. Ez a legtriviálisabb, ha nem vagyunk ott, akkor miért világítson? A vizsgastressz szerintem elél a sötétben is. Viccen kívül, a mosdókban és a termekben az utolsó ember, ha lekapcsolja a lámpát, azzal már sokat segíthet. Csökkenti a villanyszámlát, ez is egy olyan spórolási lehetőség, ami nem kerül extra erőfeszítésbe, de mégis hatalmas lépés előre.
  6. Palackos víz helyett kulacs. Egyrészt ezt csak egyszer kell megvenni, másrészt újratölthető, harmadrészt nem keletkezik vele naponta több zacskó műanyag hulladék ÉS sokkal ízlésesebben néz ki, mint egy palack víz. Abszolút nyertes.

Zárásként szeretném megemlíteni, hogy ez a cikk a teljesség igénye nélkül készült, szubjektív tapasztaláson és informálódáson alapszik. Biztosan lehet ennél alaposabban és gondosabban is odafigyelni a hulladékmentességre, itt egy kiindulási alapot szeretnénk adni azoknak, akikben eddig megvolt az elhatározás, csak nem tudtak a tettek mezejére lépni.

Epres Laura Lotti, gyógytornász hallgató