A mentőtiszt szakest 2018. december 6.-án került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Elsődleges célja volt a szakirány hallgatói számára bemutatni a szakemberként elérhető lehetőségeket, de más szakirányról érkezőket vagy csupán a mentőtiszt szakma iránt érdeklődőket is tárt karokkal fogadtuk. A szakesten résztvevők belépéskor egy brosúrát és egy úgynevezett kérdező cetlit kaptak. Ezek segítségével tájékozódhattak a szakest menetéről, rálátást kaphattak az előadókról, és az előadások közben feljegyezhették kérdésüket.

Az est folyamán már végzett mentőtisztek meséltek személyes tapasztalataikról, és igyekeztek ezáltal útmutatást adni a leendő szakembereknek. A szakestre 3 előadót kértünk fel fejenként 15 perces előadások megtartására, amelyek során bemutatták az eddigi pályájuk fontosabb állomásait, szakmai fejlődésüket, a hivatásuk szépségeit, kihívásait, nehézségeit, kitértek a továbbtanulási lehetőségekre, és igyekeztek olyan gondolatokat átadni, amelyek segíti, ösztönzi a hallgatóságot.

Első előadónk Néninger Tibor mentőtiszt volt, aki elsősorban az újonnan indult „Kiterjesztett hatáskörű ápoló” mesterképzésről beszélt, továbbá elmesélte szakmai fejlődésének fontosabb lépcsőfokait, és hasznos tanácsokkal látta el a nézőközönséget. Második előadónk Kovács Kamilla hadnagy volt, aki mentőtisztként a Magyar Honvédség EK Egészségügyi Felkészítő és Kiképző Intézetnél dolgozik. Előadása során elsősorban a Honvédségnél elérhető lehetőségeket és tevékenységeket mutatta be. Az est utolsó előadója Kelemen Péter mentőtiszt volt, aki igen széleskörűen mutatta be a mentőtisztként elérhető alternatívákat. Rálátást kaptunk általa a különböző
mentőszolgálatokról, a kórházi osztályok adta lehetőségekről, de szóba jött alternatívaként az oktatás illetve egyéb egészségügyi terület is. Továbbá mindhárom előadó nagy hangsúlyt fektetett önmaguk folyamatos fejlesztésére, képzésére.

Az előadásokat egy 10 perces technikai szünet követte, amely során a hallgatók az eddig felírt kérdésüket leadták, illetve a kihelyezett pogácsákból tudtak fogyasztani. A szünet után a kerekasztal beszélgetés következett, ahol a kérdések megválaszolásán volt a hangsúly. A kérdések egy része konkrét munkahelyekre, pozíciókra való bekerülési kritériumokat érintett, de többen kíváncsiak voltak személyes élményekre, illetve továbbtanulási lehetőségekre. A kerekasztali kötetlen beszélgetéssel zárult le az est, de előadóink készséggel válaszoltak személyesen is az őket felkereső hallgatóknak.

Szabó Kriszti, mentőtiszt hallgató