Túl 6 óceánátkelésen, 2 sarkvidéki expedíción és számtalan ultrafutó versenyen érdemes meghallgatni a kitartásról és az álmok megvalósításáról Rakonczay Gábort. A Semmelweis Talks december 2-i előadásán közel száz érdeklődő volt nyitott az izgalmas kalandok beszámolóira, a hajós motivációjának, kitartásának forrására és a további tervek ismertetésére.

Bárki mással cserélnék-e most? – Teszi fel magának időről időre a kérdést Rakonczay Gábor, kétszeres Guinness világrekorder hajós. Ha arra jut, hogy nem igazán van ilyen személy, akkor tudja elégedetten nyugtázni, hogy jól halad. Nincsen persze azzal sem baj, ha erre igen valaki válasza, hiszen az meg az utat jelöli ki a számára.

Már 10-12 évesen hasonló tervei voltak, mint amiket azóta meg is tapasztalt. Ha felfedező már nem lehetett, hiszen néhány száz évvel lecsúszott arról, de azért a felfedezett bolygót mindenképpen be akarta járni. Ha lehet, akkor ráadásul nem is a szokványos módokon. Az előadásban elmesélt két legizgalmasabb kaland talán a Grönlandon való átkelés és a Déli-sarki expedíció volt. Előbbin például a jegesmedvék ellen puskával kellett végigmenni, habár szerencsére nem történt váratlan találkozás. Az pedig, hogy a Déli-sarkon valaki sört szerezzen, még ahhoz képest is egészen különleges, hogy egyáltalán oda eljutni is csak kevesek kiváltsága. Persze azért a 6 óceánátkelés tapasztalatait is megosztotta Gábor előadásában, hiszen ezek mind olyan önismereti fejlődést hoztak magukkal, amiből sokat profitálhat az is, aki csak meghallgatja a történeteket. 

Ezek az elsőre látszólag teljesen eltérő tapasztalások egyébként sokkal szorosabban összefüggnek egymással, mint gondolnánk. Mind ugyanabból az elhatározásból fakad. “Az ember gondol valamit a fizikális határairól, mondjuk azt mondom, hogy le tudok futni egy maratont, aztán tovább edzi magát, és akkor már le tud futni 100 km-t, és hogy ha még többet edz, vagy fejben még inkább fókuszált, akkor le tud futni kétszázat, és így tovább” – fogalmazta meg Gábor a közös metszéspontot a különböző jellegű extrém élményei kapcsán. Nemcsak meggyőződése, de eddigi élettapasztalatai is bizonyítják számára, hogy az emberi test sokkal többre képest, mint amit képzelünk róla.

Az előadás teljes terjedelmében megtekinthető Facebook-oldalunkon.

Az egyetem 250 éves jubileumának ünneplése tovább folytatódik. Az évfordulós megemlékezésekbe illeszkedő események sorát Rakonczay Gábor előadása után az Alumni Igazgatóság és a Hallgatói Önkormányzat közös szervezésében további Semmelweis Talks előadások fogják követni, ezekről a két szervezet Facebook-oldalán lehet tájékozódni.