Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 06.
228201 Összes oltás
14131 Beoltott Semmelweis Polgár

Lehetőségünk van egyszerűbb kérdőíveket, teszteket, űrlapokat beilleszteni a honlapunkba. Erre a Google ingyenes szolgáltatását érdemes igénybe venni, mert használata viszonylag könnyű és széles körben elterjedt. Ehhez rendelkeznünk kell egy Google accounttal (lehet gmail, blogger, stb.), ha nincs akkor regisztráljunk! Persze, azért előbb olvassuk végig ezt a bejegyzést. (Figyelem, a Google szolgáltatások folyamatosan fejlődnek, változnak. Bár igyekszünk minden változást lekövetni, ha a leírás nem megfelelő, kérem jelezze a szerkesztőnek, illetve a Google saját felületein mindig aktuális online leírás található.)

Regisztrálás és/vagy belépés után a http://drive.google.com felületen lehetőségünk van online, megosztható, csoportmunkára is alkalmas dokumentumokat létrehozni, köztük űrlapokat is. Az oldal alján egy példa látható, kérem, akár töltsék is ki.

A segítséget megtaláljuk ezen az oldalon: http://www.google.com/intl/hu/drive/apps.html

Sőt, akár videós segítséget is kaphatunk, csak választanunk kell a videók közül (figyeljünk, hogy a videó minél frissebb legyen)!

Az alábbi képen látható, hogy a felület egyszerűen kezelhető, érdemes vele próbálkozni! Az űrlap jobb oldalán látható (pirossal keretezett) menüsorban a plusz jelre kattintva választhatjuk ki az űrlap mezőket, és azokat módosíthatjuk (csak kattintsunk bele a hozzáadott kérdéstípusba). A kérdés alatt további opciókat találunk pl. itt állítható be, hogy az adott kérdésre kötelező legyen válaszolni. Illetve a képeket, videót is beletehetünk. A bal felső sarokban a képen “Cím nélküli űrlap” mezőbe kattintva nevezhetjük át a formot (jelen esetben Próba űrlap lett a neve).

Az űrlapot a rendszer folyamatosan menti, nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk. A szem ikonra kattintva (lásd alábbi kép) bármikor ellenőrizhetjük, hogy hogyan fog az űrlapunk kinézni.  A paletta ikonra kattintva a kész űrlap megjelenésének különböző színeket választhatunk, sőt kész sablonok is beállíthatók. A fogaskerék pedig egyéb beállításokhoz vezet.

A három függőleges pontra kattintva további opciók hívhatók elő (pl. további szerkesztőket adhatunk az űrlaphoz). Az elkészült űrlapot beágyazhatjuk a honlapunkba. Ehhez először kattintsunk a jobb felső sarokban található  Küldés gombra, majd a felugró ablakban kattinsunk a < > jelekre (lásd a képen pirossal keretezett rész), :

Az ott talált beágyazó kódot módosíthatjuk: méretezhetjük a megjelenő űrlapot a honlapnak megfelelően (ezt utólag is majd megtehetjük). A beállítást követően a teljes kódot másoljuk ki és a honlapunk előre elkészített megfelelő oldalára Text (HTML) fülben másoljuk be. Előnézetben ellenőrizzük az oldalt, majd mentsünk. Ha a méreten módosítani kell, akkor az közvetlenül a HTML nézetben az iframe kódban megtehetjük (a width és height értékek módosításával, de figyeljünk, hogy az idézőjelek megmaradjanak). Alapértelmezett sablonnál 670px az oldal teljes szélessége, oldalsáv nélküli sablonnál 900px, de használhatunk 100% értéket is, a magasságnál érdemesebb inkább pixel számot megadni. Ha nem jó a beállítás, töröljük ki a kódot, és ismét próbálkozhatunk.

FONTOS: Az oldalon az iframe tag ( <iframe></iframe>) használata biztonsági kockázat.
Ezért helyette az iframe plugint kell telepíteni, és shortcode-ként használni.
Szerencsére annyi a változtatás, hogy az elejére “<” helyett “[” kerül, és a végére is a záró “</iframe>” helyett  “]“.

Közte a paraméterek formázása, írása ugyanaz marad.
Példa: <iframe width=”300″ height=532″ allowfullscreen=”allowfullscreen” src=”https://www.youtube.com/embed/9p0BqUcQ7i0?rel=0></iframe>

HELYETT

[iframe width=”300″ height=532″ allowfullscreen=”allowfullscreen” src=”https://www.youtube.com/embed/9p0BqUcQ7i0?rel=0]

Ettől fogva, ha módosítunk az űrlapon a Google felületén, automatikusan módosul a honlapon is (legfeljebb a hosszán lehet érdemes módosítani)!

Az eredményeket szintén a saját Google Drive-unkban (http://drive.google.com felületen) fogjuk megtalálni egy táblázatban, amelyet akár Excel formátumba ki is tudunk exportálni.

Íme egy nagyon egyszerű minta: