Hogyan építsük fel a honlapunkat, hogyan írjuk meg a szövegeket, mi mindent érdemes közzé tenni, mire figyeljünk nagyon? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni az alábbiakban. Persze, nem árt, ha elsőnek tisztázzuk, hogy kinek, azaz milyen célcsoport(ok)nak szól a honlap és mi az amit akarunk/kell közölni


A honlapunkat úgy építsük fel
, mint amikor egy igényes kiadványt készítünk a klinikánkról, intézetünkről, szervezeti egységünkről. Csakhogy ezt a kiadványt bárki, bármikor a “kezébe veheti” (ezért is fontos, hogy folyamatosan aktualizáljuk azt). Ugyanakkor a honlapunkat jóval többen láthatják, mint ahány emberhez a kiadványunk eljuthat. Épp ezért írjuk olyan igényességgel a szövegeket, építsük fel olyan átgondoltan a tartalmakat, válogassuk olyan szemmel a képeket, mintha egy könyvet készítenénk magunkról (természetesen a webszövegről és linkelésről az alábbiakban leírtaknak megfelelően sokkal tömörebben, mint a nyomtatott kiadványok esetén). 

 

Legyen hasznos és átlátható (kinek? mit?) 

Egy honlap legfontosabb értéke a hasznos tartalom és az átlátható navigáció! A jó honlap a látogatónak készül, ezért először gondoljuk végig, hogy kiknek készítjük a tartalmakat, kik lesznek a látogatóink (betegek, hallgatók, munkatársak, partnerek) és ennek megfelelően állítsuk össze az egyes menüpontok tartalmait. Ismerve az ügymeneteinket, tegyük közzé mindazt, amit magunk is elvárnánk, ha honlapunk célcsoportjának tagja lennénk.

A gyakran keresett tartalmakat mindenképp érdemes közzétenni: amit sokan kérdeznek telefonban, e-mailben, azt érdemes megjeleníteni a honlapon (információk, letölthető űrlapok, ügymenetek, esetleg az ügyintézést segítő folyamatábrák, stb.). A legkeresettebb tartalmakat akár emeljük ki (pl. nyitólapra, vagy a főmenüből elérhetően, ha megtehetjük). 

 

Legyen közérthető és ne rabolja az időt!  

A közérthetőség a legfontosabb: készüljünk fel a tartalom összeállításakor, a szövegeink megfogalmazásakor valamint a tartalom strukturálásakor arra, hogy a látogatók egy része a felsőoktatásban, a betegellátásban illetve az internethasználatban kevéssé járatos pl. idősebb betegek, szülők, felvételizők, kezdő hallgatók, stb.

A jó honlap nem rabolja a látogató idejét, hanem a lehető legkevesebb kattintással juttatja az olvasót a számára valóban hasznos tartalomhoz. Üres oldal (vagy csak egy-két linkkel, egy-két szóval feltöltött oldal) nem lehet a honlapon. Ha egy konkrét fájlra vagy más honlapra, irányítjuk a látogatót, akkor a menüpont egyből a céloldalon landoljon. (Technikai leírás ezen a linken érhető el…) Ha más honlapra irányítjuk az olvasót, a link mindig új lapon nyíljon meg, így a mi honlapunkhoz is visszatalál a látogató. 

 

Tömör és lényegre törő! 

A kutatások szerint csupán a felhasználók 16%-a olvassa el egy adott aloldal teljes szöveges tartalmát, ha éppen keres valamit. A többiek inkább csak átfutják, kulcskifejezéseket keresnek benne, vagy éppen a kiemelt szövegrészeket olvassák el. Ezért amennyire csak lehet próbáljunk meg lényegre törően és tömören fogalmazni, kerüljük a felesleges köszöntőket, sallangokat. Tagoljuk jól a szöveget, használjunk alcímeket, kiemeléseket, vastag betűket, esetleg felsorolásokat vagy számozásokat és képeket, de csak a szükséges mértékben (azaz ne essünk túlzásba se, és ne használjunk minden opciót egyszerre).

egyszeruseg

Ha a honlapunk valamelyik oldala kapcsolódik a szóban forgó témához, akkor a szövegben helyezzünk el arra a már kész oldalra (vagy épp cikkre) mutató belső linket (pl. ha arról írunk, hogy az ügyintézés hivatali időben történik, akkor linkeljük is be az ügyfélfogadási időt is tartalmazó “Elérhetőség” menüpontot). 

 

Mobilbarát 

okostelefonEgyre többen böngésznek okostelefonról, tabletről, ezért a tartalmak közzétételénél, formázásánál rájuk is gondoljunk. Eőnyben kell részesíteni a honlapokon a közvetlenül azaz letöltés nélkül, a böngésző által is megjeleníthető, olvasható és kereshető tartalmakat (tehát, ha van a Wordben egy szövegünk, akkor másoljuk be szöveget a honlap egyik oldalába/bejegyzésébe és úgy tegyük közzé). Amennyiben mégis egy megszerkesztett fájl feltöltése elkerülhetetlen, úgy előnyben kell részesíteni a böngészők számára letöltés nélkül megjeleníthető fájlformátumot (PDF)  lehetőség szerint olvasható, kereshető (tehát nem kép) formátumban. Kivételt képeznek a látogatók által kitöltendő, szerkesztendő űrlapok, de ezek esetében is keresni kell a biztonságos, online megoldásokat. Az online űrlapok használatát egyeztetni kell az Informatikai Igazgatóság webmesterével, mert ennek biztonsági kockázatai lehetnek. (PDF fájl készíthető úgy, hogy nyomtatáskor nem nyomtatót választunk, hanem PDF fájlba nyomtatjuk ki az anyagot. Ha nem találunk ilyen opciót, kérjük a helyi rendszergazda segítségét és kérjünk egy ingyenesen telepíthető programot tőle.) 

 

Vizuálisan is legyen változatos! 

Képi illusztrációk használata szükséges ahhoz, hogy a honlapunk ne egy szürke szöveghalmaz legyen. Persze ez nem mindig megvalósítható (mivel is illusztráljunk egy szabályzatot…) de ahol lehet, ott mindenhol érdemes vonatkozó fotós illusztrációt alkalmazni (segítség a KRI-től kérhető a hirek@semmelweis-univ.hu e-mail címen). A fájlnevek lehetőleg utaljanak a kép tartalmára, mert a keresők robotjai vagy a vakok és gyengén látók felolvasó programjai ezt olvassák: pl. minta_pal_professzor_portre.jpg vagy minta_klinika_homlokzat.png, stb. sokkal informatívabb, mint pl. a kep_1.jpg elnevezés.

A fájlok nevei ne tartalmazzanak ékezetet, írásjelet (kivéve: – és _). Ha a kiterjesztés előtt egynél több pont van (pl. mert a fájlnévben a dátumot hibásan ponttal tagolják), akkor a feltöltött kép, vagy pdf fájlt a böngésző nem fogja tudni megjeleníteni! 

 

Kövessük a szokásokat, figyeljünk a visszajelzésekre! 

A kapcsolat vagy elérhetőség menüpont lehetőleg a felső menüsor utolsó eleme legyen, vagyis kerüljön a honlap jobb felső szakaszába, mert a világhálón található legtöbb honlap esetében is ott található, tehát a gyakorlottabb látogató is ott fogja keresni.

A navigáció (menüszerkezet) felépítésekor illetve a tartalmak összeállításakor gondoljunk arra is, hogy a honlapunkra látogatók a keresők segítségével érkeznek meg oda, és így nem feltétlen a nyitólappal találkoznak először, hanem a célirányos keresésüknek legmegfelelőbb oldalon fognak landolni. Fontos, hogy ilyen esetben is a látogatók átlássák a honlapunkat és érdeklődésüknek megfelelően könnyen tudjanak elmélyülni a honlapunk tartalmában.

Teszteljük a honlapunkat a célközönséggel, akár szúrópróba szerűen kérdezzük meg a véleményüket a tartalmakról, a navigációról. Tanuljunk a jó (vagy éppen a rossz) példákból, akár az egyetem más honlapjairól, akár a miénkhez hasonló más intézményektől, akár a saját felhasználói élményeinkből (pl. ha nagyon zavar bennünket, ha egy honlapon minden tartalmat csak letöltés után tudunk elolvasni, akkor figyeljünk, hogy a mi honlapunkon ezt ne kövessük el, stb.).

 


otlet_bulb_smallHa bármilyen kérdése van, vagy szeretne a honlapjához egy személyes tartalmi és/vagy technikai tanácsadást, keresse Sági Zeninát (sagi.zenina@semmelweis-univ.hu e-mail címen vagy a +36-20-666-3197 telefonszámon).