IX. évfolyam 6. szám · 2008. május 19.

blank
blank
blank
20080600.jpg

Címlapon fent: Minőséget garantáló tanúsítványok
A Semmelweis Egyetem Központi Irányítása ISO minőségirányítási rendszerről kapott oklevelet, az I. sz. Belgyógyászati Klinika és az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika pedig MEES szerinti tanúsítást szerzett.
Cikk az 5. oldalon.
A képen Szathmári Miklós, Jákó Kinga, Kákonyi András, Tulassay Tivadar, Ódorné Cziegler Mária és Stubnya Gusztáv.
Fotó: D. Kiss Balázs

Címlapon lent: Fiatal tudósok seregszemléje
A Doktori Iskola által április 10-11-én megrendezett PhD Tudományos Napokon több mint száz előadást és posztert mutattak be az egyetem doktoranduszai és doktorjelöltjei.
Cikk a 3-4. oldalon.
Fotó: D. Kiss Balázs

A lapszám letölthető itt PDF-formátumban

E lapszámunk címlapját Romvári János készítette.

Tisztelt Látogatónk! Az alábbi néhány írást a nyomtatott újságban nem, kizárólag lapunk webes változatában olvashatja.

blank
Hírek, események – röviden csak weben
Aktuális kórházügyek, jövőbeni kilátások
A Magyar Kórházszövetség XX. kongresszusán az aktuálisan legérdekesebb strukturális, szakpolitikai és szakmai témák egyaránt szóba kerültek Debrecenben április 2-4. között. Radnai Anna írása.
Üdülési lehetőségek 2008
A SOTE Szakszervezet 2007 őszén visszaadta egyetemünknek az általa 2001 óta üzemeltetett üdülőket. Az épületek rossz állapota miatt szakszervezetünk már a tavaly sem nyitotta meg a nyaralókat. Sajnálatos tény, de sokunknak az évtizedek alatt szívéhez nőtt üdülők már nem fognak kinyitni.
College, orvostörténet és tudomány
Egyetemünk Baráti Körének márciusi klubnapján a többi közt az Avicenna International College-ról és orvostörténeti kézikönyvekről hallhattak előadást a résztvevők. A klubdélután második felében Szállási Árpád ny. egyetemi tanár, orvos-történészé volt a szó. Az áprilisi baráti találkozón Kozák Lajos Rudolf orvos-mérnök, az egyetem MR Központjának tanársegédje tartott előadást. Majd Csillag András, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója beszélt a többi közt TDK-s múltjáról, és kísérletsorozatairól. Kondor Endre írása.
Pályázati lehetőségek
blank
Hírek, események – röviden
Menetrend nélkül
Publicisztika
Fiatal tudósok seregszemléje
A Semmelweis Egyetemen 10. alkalommal került sor nagyreményű tudósjelöltjeink bemutatkozására. A Doktori Iskola által április 10-11-én megrendezett PhD Tudományos Napokon több mint száz előadást és posztert mutattak be doktoranduszaink és doktorjelöltjeink a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Tanácstermében és aulájában. A rangos tudományos eseményt hagyományainkhoz híven Tulassay Tivadar rektor nyitotta meg.
Minőséget garantáló tanúsítványok
A Semmelweis Egyetem Központi Irányítása ISO minőségirányítási rendszerről kapott oklevelet, az I. sz. Belgyógyászati Klinika és az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika pedig MEES szerinti tanúsítást szerzett. A tanúsítási okmányokat ünnepélyes találkozó keretében adták át április 15-én délután az auditálást végző SGS független tanúsító cég képviselői.
Felzárkózó reumatológia oktatás
Április 3-án mutatták be a valóban naprakész ismereteket tartalmazó, tetszetős kivitelben megjelent reumatológiai tankönyvet. Ebből az alkalomból beszélgettünk a szerkesztővel, Poór Gyula egyetemi tanárral, a III. Belklinika II. sz. Kihelyezett Részlegének (ORFI) vezetőjével.
Bevezetés előtt az ÁOK megújult kurrikuluma
Ősztől már az új kurrikulum alapján tanulnak az elsőéves orvostanhallgatók és később a magasabb évfolyamosok is. A kötelező tantárgystruktúra tehát összeállt – márciusi ülésén fogadta el az ÁOK Kari Tanácsa. A reform lényegéről és a megvalósításról kérdeztük Hunyady Lászlót, aki a kar oktatási dékánhelyetteseként látta el a Kurrikulum és Programakkreditációs Bizottság elnöki feladatait.
„Tüdőbajos kurzus” (nem csak) virtuális hallgatókkal
A 2007/08-as tanév első szemeszterében új, kötelező, szabadon választható kurzus indult az egyetemen „A légzés és a légzőszervi megbetegedések klinikai élettani alapjai” címmel a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet szervezésében. A kurzusvezetők, Kollai Márk professzor és Horváth Ildikó célja egyértelmű volt: a légzőrendszer működésével kapcsolatos élettani alapok elsajátítása után részletesebb betekintést nyújtani a szerv működési zavarainak élettani hátterébe az orvostanhallgatók számára, valamint elősegíteni a légzéssel kapcsolatos klinikai ismeretek minél alaposabb megértését.
Tudományos Nap
A Pulmonológiai Klinika saját és más kutatóműhelyekkel együtt végzett eredeti kutatási eredményeit tárta az érdeklődők elé május 13-án, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika tantermében.
Élén sportnak, tanulásnak
Óber Andreával, a jó tanuló – jó sportoló pályázat második helyezettjével, az Egészségtudományi Kar hallgatójával beszélgettünk.
A TF-nek kötelező előrelépnie
A felsőoktatás ma szolgáltatás, és a benne dolgozóknak kötelességük, hogy minél magasabb szinten szolgáltassanak. Így látja ezt Radák Zsolt professzor, a Testnevelési és Sporttudományi Kar tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese.
Zsolnai Béla professzor nyolcvanéves
Pajor Attila klinikaigazgató köszöntötte a magyar nőorvosok egyik kiemelkedő alakját, aki 50 éve dolgozik a klinikán.
Onkológiai centrum az Urológiai Klinikán
Immár 10 éve, hogy Romics Imre professzor az Urológiai Klinika vezetésének átvételét követően onkológiai központ létrehozását határozta el. Ezen belül kemoterápiás részleg működése indult el a közelmúltban.
Radiológus szakorvosképzés egyetemünkön
A radiológia az orvostudomány szakterületének legdinamikusabban fejlődő ágai közé tartozik. Ha megnézzük, a XXI. század elején mit takar e szakterület, akkor kollégáink joggal méltatlankodhatnak, hiszen a diagnosztikai képalkotás arra törekszik, hogy az ionizáló röntgensugarat felváltsák más energiák, ezáltal is csökkentve a szervezetre káros sugárzások mértékét. Az MRI, valamint az ultrahang diagnosztikai kutatások nagy része mind ezt szolgálja, s nem csak a morfológiai, hanem a funkcionális paraméterek tekintetében egyaránt.
Negyven év az Urológiai Klinikán
Bilák Istvánné még Kelemen Irénként helyezkedett el 1967. április 17-én az Urológiai Klinikán. Tanulmányait a Vámos Ilona Ápolóképzőben folytatta, és itt szerzett általános ápolónői képesítést. Negyven esztendeje dolgozik a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján, és 43 éve az egészségügyben.
Nélkülözhetetlen dietetikusok
Tavalyi tavaszi nemzeti ünnepünkön Újvári Zoltánné, a Kútvölgyi Klinikai Tömb Dietetikai Szolgálatának vezetője Kiváló Dolgozó kitüntetést kapott. 1968 óta dolgozik az egészségügyben.
Sport Nap az ETK-n
Az Egészségtudomány Kar 13. Kari Napját április 23-án a Hallgatói Önkormányzat és a Testnevelési Csoport szervezésében a Római parti Dunaparty Club Hotelben tartották.
Hirdetés
MindenTanulás

Semmelweis Egyetem | Semmelweis Egyetem újság | Első cikk |