Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/6. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 6. szám · 2008. május 19.

„Tüdőbajos kurzus” (nem csak) virtuális hallgatókkal

blank

A 2007/08-as tanév első szemeszterében új, kötelező, szabadon választható kurzus indult az egyetemen „A légzés és a légzőszervi megbetegedések klinikai élettani alapjai” címmel a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet szervezésében. A kurzusvezetők, Kollai Márk professzor és Horváth Ildikó célja egyértelmű volt: a légzőrendszer működésével kapcsolatos élettani alapok elsajátítása után részletesebb betekintést nyújtani a szerv működési zavarainak élettani hátterébe az orvostanhallgatók számára, valamint elősegíteni a légzéssel kapcsolatos klinikai ismeretek minél alaposabb megértését.

A tematika augusztusban történt meghirdetése után két hét alatt betelt a kurzus, 93 hallgató regisztrált a magyar és 47 az angol nyelven tartott verzióra. Kellő izgalom kísérte a szervezők munkáját, hogy a jelentős hallgatói érdeklődésre valóban magas színvonalú tananyag oktatásával válaszoljanak. A kurzus hosszú neve csak a nyitóelőadásig volt „forgalomban”. Az első előadás kezdete után kb. 20 perc késéssel két hallgató kíváncsiskodott be a terembe: „Ez a tüdőbajos kurzus?” kérdezte egyikük a jelenlevők nem kis mulatságára. „Milyen kurzus?” hangzott a megnyitó előadást tartó Kollai Márk intézetvezető professzor válasza, azzal a kérdéssel folytatva: „Kit tisztelhetek Önökben?”, amire már valóban élénk kuncogás hallatszott mindenfelől.

Ismeretek szintetizálása

Elkezdődött. A félév során a Humán Élettani Intézet munkatársain kívül (Zsembery Ákos, Ivanics Tamás, Horváth Ildikó, Kollai Márk) különböző, a légzéssel kapcsolatos témakörökben a hazai tüdőgyógyász szakma legkiválóbb képviselői voltak jelen. Így a légzésfunkcióról, a légúti hiperreaktivitásról Magyar Pál professzor, az interstíciális tüdőbetegségekről Losonczy György professzor, a dohányzásról Kovács Gábor országos tüdőgyógyász szakfőorvos, az asztmáról Herjavecz Irén egyetemi magántanár, a foglalkozási légúti betegségekről Orosz Márta egyetemi docens tartott kiváló előadást. Sikerült társszakmákból is megnyerni neves előadókat. Így Karlóczai Kristóf kardiológus a pulmonális hipertóniáról, Mester Ádám radiológus a mellkas képalkotó eljárásaival történő vizsgálatairól, a sport és a légzés kapcsolatáról Pavlik Gábor, egyetemünk Testnevelési Sporttudományi Karának professzora tartott előadást.

Sok visszajelzést kaptunk. Nagy öröm volt hallani a diákoktól, hogy amiket a kurzuson hallottak, azt be tudták építeni később tanulmányaikba, hogy segített nekik ismereteiket szintetizálni – vagy csak annyit, hogy nem is gondolták, hogy ilyen érdekes a légzés, a légzőszervi megbetegedések szakterülete. Valamit sikerült átadnunk. Azon leszünk, hogy jövőre még jobb, kiérleltebb kurzust tartsunk.

Trükkös szívességek

A kurzuson rendszeresen résztvevő, érdeklődő hallgatók mellett voltak „virtuális” hallgatók is. Olyanok, akik csak névben – baráti szívességből aláírva a jelenléti íven – voltak jelen. A kurzuszáró vizsgán pedig akadt puskázó. A virtuális hallgatók persze valós kreditet kapnak, a puskázással megszerzett jó jegyek pedig ott feszítenek az indexben, hogy javítsák azt az ösztöndíjindexet, amely a hallgatói ösztöndíjrendszer alapját képezi. Ennyire altruisták a kurzust valóban látogató, a vizsgára felkészülő hallgatók? Vajon ezt gondolják-e: „Nem baj, hogy én aláírást hamisítok a Te nevedben és segítek a vizsgádban, mert ha Te ezzel több kreditpontot szerzel, legfeljebb elém kerülsz az ösztöndíjlistán, Te kapsz ösztöndíjat, én pedig mögéd kerülve esetleg nem.” – Tényleg nem baj?

Horváth Ildikó tudományos főmunkatárs,kurzusvezető

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/6. szám | Előző cikk | Következő cikk