Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/6. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 6. szám · 2008. május 19.

Zsolnai Béla professzor nyolcvan éves

blank
blank
20080611.jpg

Zsolnai Béla

Kedves ünnepség szakította félbe a „Szülészet-nőgyógyászati infekciók aktuális kérdései” című rendezvényt április 4-én, a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A tudományos program első részének végén dr. Pajor Attila klinikaigazgató professzor köszöntötte 80. születésnapja alkalmából a magyar nőorvosok egyik kiemelkedő alakját, dr. Zsolnai Béla egyetemi tanárt, aki 50 éve dolgozik a klinikán. Az akkor elhangzott mondatokból idézünk.

Zsolnay professzor életútja egy borsodi kis faluban, Zilizen kezdődött 1928. árpilis 26-án, majd a Miskolci Református Révai József Gimnáziumon, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és annak Szülészeti Klinikáján, végül a Budapesti Orvostudományi Egyetem II. sz. Női Klinikáján folytatódott. Ebben csak egy kis kitérő volt, nevezetesen, hogy 1965-66-ban a svájci Baseli Szülészeti Nőgyógyászati Klinikán egyéves tanulmányúton vett részt, ahol mind klinikai, mind tudományos munkát végezhetett. Többek között az EPH gestosis témakörében publikált.

1969-ben védte meg kandidátusi értekezését, amely a méhlepény egyes enzimjeinek vizsgálatával foglalkozott.

1979. július 1-én tanszékvezető egyetemi tanárrá és a II. sz. Női Klinika igazgatójává nevezték ki.

Az igényes klinikai munka, az oktatás, a gyógyítás és a műtéti tevékenység mellett elmélyült tudományos munkát végzett, amely kiterjedt a szülészet- nőgyógyászat csaknem minden fontosabb témakörére. Több mint 220 tudományos közleménye jelent meg, nagyobbrészt német vagy angol nyelven, továbbá 18 könyvrészletet írt.

Főképpen az idő előtti fájástevékenység okainak, a koraszülés megelőzésének, a beta-receptorstimuláló anyagok hatásmechanizmusának, placentáris transzportjának, magzati és anyai hatásainak, valamint a terhesség alatti surfactant szintézis-fokozás lehetőségeinek vizsgálatával foglalkozott. E témakörből írt disszertációjával lett az MTA doktora 1985-ben.

Zsolnai professzor úr szoros együttműködést épített ki hazai és külföldi, elméleti és klinikai intézetekkel. Tizenöt évig volt a klinika vezetője, ez idő alatt 2 MTA doktori értekezés és 20 kandidátusi értekezés került megvédésre. Gyümölcsöző, közös publikációkban is megnyilvánuló együttműködést alakított ki a bayreuthi (prof. Weidinger), a baseli (prof. Rippmann), a mainzi (prof. Wiest), az erlangeni (prof. Lang), a St. Gallen-i (prof. Haller), a helsinki (prof. Oesterlund), a drezdai (prof. Holttorff), a varsói (prof. Troszynsky), a St. Louis-i (prof. Hertelendi) és a washingtoni (prof. Csapó) klinikával.

Zsolnai professzort 1979-ben a klinika vezetése mellett az Országos Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet főigazgató főorvosává és a Szakmai Kollégium elnökévé is kinevezték. Közel 10 évig irányította az intézet munkáját. Ilyen formán meghatározó szerepet játszott a szakmai irányelvek kidolgozásában, a szakterületünket átfogó szervezőmunkában, és a magyarországi anyai halálesetek elemzésében, amelyeket 1978-1987 között minden évben ismertetett a Népegészségügy folyóiratban.

Zsolnai professzor úr számos hazai és külföldi tudományos társaság tagja, illetve vezetőségi tagja, valamint folyóirat szerkesztőségi tagja volt. Ezek közül is kiemelem a European Society for Clinical Investigation és az Internationale Forschungsgesellschaft der Gestose társaságokat.

Tagja volt 1980-tól egy cikluson át az MTA Orvosi Osztálya Tanácskozási Jogú Testületének, több éven keresztül az Egészségügyi Tudományos Tanács ügyvezető elnökségének. Éveken keresztül részt vett az International Planned Parenthood Federation Európai Régió testületének munkájában. Hosszú éveken át a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke volt, majd tiszteletbeli elnöke lett. E testülettől Tauffer emlékérmet kapott. Több évtizedes kiemelkedő és áldozatos munkája elismeréseként 2003-ban pedig Tauffer díj kitüntetésben is részesült.

1994-ig vezette a klinikát. 1997-ben vonult nyugdíjba, de azóta is tanácsadóként, majd önkéntes segítőként támogatja a klinika oktató és gyógyító tevékenységét.

Tanítványaiból többen lettek a szakma vezető munkatársai. A saját tudományos, klinikai pályafutásom elindítása is dr. Zsolnai Béla nevéhez kötődik.

Boldog születésnapot, további egészségben töltött éveket kívánok Professzor Úrnak, Isten éltesse sokáig!

Dr. Pajor Attila egyetemi tanár, klinikaigazgató

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/6. szám | Előző cikk | Következő cikk