A Szenior Akadémia 2021-es tavaszi online szemeszterének második alkalmán Prof. Dr. Benyó Zoltán tartott előadást az agyi vérkeringés működéséről és szabályozásáról, valamint arról, mindezek hogyan befolyásolják idős korban a megismerési, gondolkodási működéseket, azaz kognitív funkciókat. Többek között szó esett az agyi vérkeringés autoregulációjáról, a vaszkuláris kognitív zavarokról és az Alzheimer-kórról is.

Bemutatta, hogyan alkalmazkodik az agyi vérkeringés a légzési funkciók változásához, és hogyan biztosítja az agy oxigénellátását az artériás vér csökkent oxigéntartalma mellett is. Mindezek szorosan összefonódnak a kognitív funkciókkal. Európában a 65-84 év közöttiek kb. 45 százaléka szenved valamilyen kognitív zavarban, így ez talán a legfontosabb társadalmi és egészségügyi problémát jelenti napjainkban. „A korral változó élettani funkciókért nagy mértékben az agyi vérkeringési rendszer változásai felelősek” – mutatott rá, kiemelve az agyi vérkeringés egészségének fontosságát. Előadása végén bemutatta a vér-agy gát életkorral összefüggő leépülését, valamint azokat a mikrocirkulációs elváltozásokat – pl. az endothél diszfunkciója, a romló neurovaszkuláris csatolás, az autoreguláció zavara, valamint a mikroér-hálózat ritkulása – melyek az Alzheimer kórhoz hasonló tüneteket okozhatnak.

A teljes előadás felvétele itt megtekinthető.

A diasor  ide kattintva letölthető pdf formátumban.

Az előadás részletes ismertetője a Szenior Akadémia – Fókuszban az agyi vérkeringés és a kognitív funkciók című cikkben elérhető.